Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Albaniei a ratificat acordul privind migranţii cu Italia

bursa.ro
granita bariera gard migranti

Parlamentul Albaniei a ratificat joi un acord privind migranţii cu Italia care prevede crearea pe teritoriul albanez a două centre mari de primire pentru migranţii salvaţi în apele italiene, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, 77 de deputaţi din cei 140 din parlament au votat în favoarea acordului, anunţat în noiembrie, în cadrul căruia Albania va putea găzdui circa 3.000 de persoane în acelaşi timp în aceste centre, finanţate de Italia.

Unul va fi folosit pentru înregistrarea solicitanţilor de azil, iar în celălalt centru migranţii vor fi găzduiţi în aşteptarea unui răspuns la cererea lor de azil. Migranţilor li se va permite apoi fie să intre pe teritoriul Italiei, fie vor fi repatriaţi.

Ambele centre vor fi administrate de Roma pe teritoriul unei ţări care nu face parte din Uniunea Europeană (UE), dar care aspiră să devin membru al UE.

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat luni, referindu-se la acest acord, că 36.000 de migranţi ar putea trece anual prin centrele de primire de pe teritoriul albanez, însă atingerea acestui obiectiv va depinde de rapiditatea cu care Italia poate procesa cererile de azil.

În opinia opoziţiei albaneze, acordul constituie o renunţare la suveranitatea teritorială. Dreapta albaneză acuză, de asemenea, guvernul socialistului Edi Rama că pune în pericol "securitatea naţională".

Cheltuielile pentru construcţia celor două centre şi infrastructura necesară pentru funcţionarea acestora, securitatea şi îngrijirile medicale pentru solicitanţii de azil vor fi acoperite 100% de partea italiană, potrivit autorităţilor albaneze.

Autorităţile italiene vor fi responsabile pentru menţinerea ordinii în centre, în timp ce poliţia albaneză va fi responsabilă de menţinerea ordinii în exteriorul centrelor şi în timpul "transportului migranţilor dintr-o zonă în alta".

Centrele vor funcţiona sub jurisdicţie italiană şi urmează să se deschidă în primavara anului 2024. Costul lor este estimat între 650 şi 750 de milioane de euro pe cinci ani.

Aproape 158.000 de migranţi au sosit în Italia în 2023, comparativ cu circa 105.000 în 2022, potrivit Ministerului de Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.