Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul britanic se va pronunţa în ianuarie asupra acordului privind Brexit-ul, încheiat de Theresa May cu Uniunea Europeană

Neil Hall / Reuters
Brexit

Parlamentul britanic se va pronunţa în ianuarie asupra acordului privind Brexit-ul încheiat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, după amânarea votului care era prevăzut pentru această săptămână, a anunţat joi guvernul de la Londra, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Votul va avea loc astfel după încheierea vacanţei parlamentare, prevăzută pentru 7 ianuarie, şi înainte de data limită de 21 ianuarie fixată anterior de executiv.

Mai mulţi deputaţi ceruseră ca acordul să fie supus votului săptămâna viitoare, înainte de vacanţa parlamentară pentru sărbătorilor de sfârşit de an, care va începe la 21 decembrie, însă acest punct nu figurează pe agenda publicată pe Twitter de ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Andreea Leadsom.

Citește și: NATO sprijină Ucraina logistic cu echipamente de comunicații în conflictul cu Rusia

În faţa perspectivei unui eşec usturător, premierul conservator Theresa May a anunţat luni, în ultimul moment, amânarea votului privind acordul prevăzut pentru a doua zi în Camera Comunelor. Ea a promis că va supune acordul din nou votului până la 21 ianuarie.

Acordul asupra Brexit-ului este atacat atât de susţinătorii ieşirii din UE, care se tem de o dependenţă permanentă a Marii Britanii de blocul comunitar, dar şi de eurofili, care speră încă să mai poată fi făcut un pas înapoi.

Theresa May, care tocmai a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în propriul partid, va susţine luni un discurs în Camera Comunelor, după participarea la summitul european de joi şi vineri, unde va încerca să primească de la liderii europeni 'asigurări' privind acordul asupra Brexit-ului, pentru a linişti parlamentul britanic.

Ea vrea în special să se asigure de caracterul temporar al 'plasei de siguranţă', un dispozitiv care prevede, ca ultim recurs, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală cu blocul comunitar, pentru a se evita revenirea la o frontieră strictă cu Irlanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.