Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul bulgar sprijină repararea echipamentelor militare ucrainene în Bulgaria

Pinterest
Bulgaria

După dezbateri de cinci ore, miercuri, Parlamentul bulgar a votat pentru a mandata guvernul să ofere asistenţă Ucrainei: umanitară, financiară şi militar-tehnică, inclusiv repararea echipamentului militar ucrainean în Bulgaria şi în funcţie de capacitatea Bulgariei. Proiectul de rezoluţie propus de Continuă Schimbarea (Continue the Change) a fost adoptat cu 200 de voturi pentru,16 împotrivă şi o abţinere.

Citește și: Zelenski a trimis o scrisoare Bulgariei: Președintele Ucrainei cere ajutor la repararea echipamentelor militare

Proiectul fost susţinut de toate cele patru partide din coaliţie guvernamentală precum şi de Partidul de centru-dreapta Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) şi de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi.

Partidul naţionalist Vazrazhdane a votat împotrivă.

Rezoluţia prevede că Bulgaria:

va continua sprijinirea aspiraţiei Ucrainei de aderare la UE; acordarea de asistenţă ucrainenilor care se refugiază din cauza războiului; sprijinirea exportului de cereale ucrainene prin portul bulgar de la Marea Neagră Varna; consolidarea cooperării energetice în general şi în special în furnizarea de energie electrică şi gaze naturale din Ucraina;

repararea echipamentelor militare ucrainene în uzine industriale militare din Bulgaria; continuarea furnizării de ajutor umanitar, în special medicamente, îmbrăcăminte şi produse alimentare, potrivit Agerpres.ro.

Alte două proiecte de rezoluţie - unul al Bulgariei Democrate, aflată la putere, şi altul al GERB, care s-a aflat la guvernare, au fost respinse.

Propunerea Bulgariei Democrate a fost de a mandata guvernul să ofere asistenţă militaro-tehnică Kievului. Propunerea GERB-UDF a avut, de asemenea, în vedere furnizarea de asistenţă militaro-tehnică.

Potrivit liderului Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi Mustafa Karadayi, a fost un vot de neîncredere în guvern.

Socialistul Borislav Goutsanov a spus că acordarea de asistenţă militară va face Bulgaria un participant direct la război şi a sugerat că un referendum pe această temă ar fi lucrul corect de făcut.

O declaraţie a liderului Vazrazhdane, Kostadin Kostadinov, în care a spus că bulgarii din Ucraina ''a?teaptă să fie salvaţi de Armata rusă''.

Răspunzând la aceasta, Antoaneta Tsoneva din Bulgaria Democrată a întrebat dacă este vorba despre rachete sau poate bomboane care cad asupra Odesei.

Ministrul Apărării Dragomir Zakov a reacţionat şi el, scriind într-o postare pe Facebook că membrii minorităţii bulgare din Ucraina ''luptă în armata ucraineană împotriva agresorului'' şi că unii dintre ei au murit pentru libertatea Ucrainei. ''Acesta este adevărul şi orice altceva este manipulare'', a scris el.

Înainte de vot

Asistenţa acordată Ucrainei a fost o chestiune extrem de controversată pentru coaliţia de guvernământ, deoarece partidul socialist la guvernare a spus de-a lungul timpului că va părăsi coaliţia dacă guvernul va decide asupra asistenţei militare. Reprezentanţii Continuă Schimbarea au spus că sunt dispuşi să-şi reformuleze propunerea pentru a se asigura că rezoluţia nu-i va nemulţumi pe socialişti şi coaliţia nu este pusă în pericol.

Se pare că chestiunea a fost discutată la o întâlnire a partenerilor de coaliţie marţi noaptea târziu, dar nu s-au făcut progrese acolo către o singură decizie.

În timp ce parlamentarii mergeau în şedinţa de dimineaţă, protestatarii din faţa clădirii Parlamentului s-au adunat împotriva ajutorului militar pentru Ucraina. Protestul a fost organizat sub sloganul ''Pentru a proteja pacea şi neutralitatea Bulgariei!''.

După-amiaza, susţinătorii opoziţiei s-au adunat în favoarea trimiterii de asistenţă militară la Kiev.

Seara, monumentul armatei sovietice din centrul Sofiei va fi învăluit în steaguri naţionale ale Bulgariei şi Ucrainei, ca un act de sprijin pentru Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.