Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul de la Erevan a început dezbaterile despre aderarea ţării la Curtea Penală Internaţională

Britannica
Yerevan Erevan

Parlamentul armean a început marţi dezbaterile privind ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, un proiect considerat "extrem de ostil" de Moscova, aliatul său tradiţional cu care relaţiile au devenit mult mai tensionate, potrivit AFP.

Eghiche Kirakosian, un oficial armean însărcinat cu afaceri de justiţie internaţională, a declarat că aderarea la CPI "creează garanţii suplimentare pentru Armenia" împotriva Azerbaidjanului, care tocmai a obţinut o victorie militară fulgerătoare, punând capăt separatismului armenilor din Nagorno-Karabah.

Ratificarea acestui statut ar asigura că o potenţială invazie a Armeniei ar "intra în jurisdicţia CPI", ceea ce va avea un "efect de descurajare", a declarat el în faţa parlamentarilor armeni.

Acest proiect stârneşte furia Rusiei, CPI emiţând în primăvară un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin.

Joi, Kremlinul a declarat că simpla luare în considerare a aderării este "extrem de ostilă".

"Sperăm că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relaţiilor noastre bilaterale", a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec prin turbulenţe, Erevanul acuzând Moscova că a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului, mult mai bogat şi mai bine înarmat - ceea ce Kremlinul neagă.

În ultimele luni, sperând la ajutor, premierul armean Nikol Paşinian s-a apropiat de Occident, organizând chiar exerciţii militare cu Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.