Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul din Kosovo adoptă o rezoluţie prin care condamnă genocidul de la Srebrenica şi negarea acestuia

genicid srebrenica

Parlamentul din Kosovo a adoptat miercuri o rezoluţie prin care condamnă genocidul de la Srebrenica, cu câteva zile înainte de comemorarea a 26 de ani de la masacrul petrecut în acest oraş din Bosnia, transmite AFP.

După ce au cucerit Srebrenica, la 11 iulie 1995, forţele sârbe din Bosnia au ucis în jur de 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani care nu reuşiseră să fugă sau care se refugiaseră în faţa unei baze a ONU, scrie Agerpres.ro.

Justiţia internaţională a calificat acest masacru drept genocid, încadrare pe lideri politici din Serbia şi din Republika Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, o resping.

Rezoluţia de miercuri, adoptată cu 89 de voturi din 120, 'condamnă cu putere genocidul de la Srebrenica' şi 'orice tentativă de a nega în mod deliberat şi public genocidul de la Srebrenica'. Textul invită guvernul de la Pristina să declare data de 11 iulie ca zi comemorativă.

Zece deputaţi ai minorităţii sârbe din Kosovo au părăsit adunarea în semn de protest.

În timpul dezbaterilor, deputata Saranada Bogujevci a afirmat că albanezii din Kosovo înţeleg 'suferinţele' musulmanilor bosniaci pentru că 'au cunoscut şi ei crimele barbare ale regimului sârb'.

Saranada Bogujevci este supravieţuitoare a unui masacru în care 14 femei şi copii au fost ucişi de forţele sârbe în 1999, în timpul războiului cu rebelii kosovari.

La rândul său, prim-ministrul Albin Kurti a declarat că guvernul a 'început minuţios pregătirile' pentru a depune o plângere împotriva Serbiei pentru genocid, pentru crime comise de forţele sârbe în timpul războiului. Albin Kurti nu a făcut nicio altă precizare.

Kosovo, care şi-a proclamat în 2008 independenţa, dar nu este membru al Naţiunilor Unite, nu poate da în judecată Serbia la Curtea Internaţională de Justiţie, tribunalul ONU competent în litigiile dintre state.

Conflictul între rebelii albanezi kosovari şi forţele sârbe s-au soldat cu 13.000 de morţi, în marea lor majoritate albanezi, şi cu mii de civili refugiaţi.

Serbia consideră în continuare Kosovo drept provincia sa sudică, iar Rusia şi China, aliate ale Belgradului, blochează aderarea deplină a Kosovo la Organizaţia Naţiunilor Unite şi la agenţiile acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.