Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European a adoptat poziţia sa asupra reformei Politicii Agricole Comune

facebook.com
parlamentul european

Parlamentul European (PE) a aprobat vineri poziţia sa cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, care cuprinde în special obligaţii de mediu sporite pentru agricultori, în pofida opoziţiei energice a unor ONG-uri şi eurodeputaţi care au considerat propunerile formulate ca fiind insuficiente faţă de provocările climatice, relatează AFP şi Reuters, potrivit AGERPRES.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni, miniştrii europeni ai agriculturii au convenit asupra versiunii lor privind această reformă. Împreună cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European, statele membre vor negocia versiunea finală a reformei, care se va aplica din ianuarie 2023.

Cu un buget stabilit la 387 de milioane de euro pentru şapte ani, Politica Agricolă Comună este principalul capitol bugetar al UE. O propunere a miniştrilor europeni prevede ca 20% din plăţile directe către fermieri să fie alocate pentru aşa-numitele eco-scheme de plată pentru grija faţă de mediu şi climă. Însă propunerea votată de PE prevede la acest capitol un procent de 30%.

Citește și: Mesaj de ultim moment al ministrului Marcel Vela: ‘De astăzi, ne despărțim’

Activista ecologistă suedeză Greta Thunberg le-a cerut eurodeputaţilor înainte acestui vot să respingă textul propus. ''Dragi eurodeputaţi, obiectivele voastre climatice vagi nu vor avea nicio valoare dacă nu reuşiţi să votaţi împotriva acestei PAC (...) Este şansa voastră să vă transformaţi cuvintele în acţiune'', a scris ea pe Twitter.

Unii eurodeputaţi, în special Verzii, dar şi socialişti, al căror grup (S&D) este divizat în această chestiune, consideră de asemenea că textul supus votului - întocmit pe baza unui cadru stabilit în anul 2018 - nu ţine suficient de mult cont de provocările climatice şi de mediu.

În schimb, grupul liberal (Renew) şi cel al popularilor europeni (PPE) susţin reforma, evidenţiind un consens asupra unui amendament care garantează conformitatea PAC cu ''Pactul Verde'' european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.