Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European ia atitudine faţă de controversata numire a unui apropiat al lui Juncker în postul de secretar general al CE

Parlamentul European 4

Parlamentul European (PE) va dezbate luni controversata decizie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a-l promova pe şeful său de cabinet, Martin Selmayr, în postul de secretar general al executivului comunitar, a anunţat miercuri grupul Verzilor din PE, citat de AFP. 'La solicitarea @GreensEP, preşedinţii grupurilor politice îşi dau acordul pentru o dezbatere luni în sesiune plenară a promovării fulger a lui @MartinSelmayr', a scris pe Twitter copreşedintele grupului Verzilor, Philippe Lamberts, conform Agerpres.

Dezbaterea este programată în deschiderea sesiunii plenare, iar deputata liberală olandeză Sophie in't Veld va propune, în numele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), sesizarea mediatorului UE, irlandeza Emily O'Relly. Rolul mediatorului european este de a examina plângerile ce privesc administrarea instituţiilor sau organelor Uniunii Europene.

Germanul Martin Selmayr, supranumit şi 'monstrul' lui Juncker, a fost promovat de acesta din urmă pe 21 februarie din postul de şef al cabinetului său în cel de secretar general al executivului comunitar, funcţia cea mai înaltă în structura administrativă a instituţiei. Această numire surpriză a provocat o polemică ce a condus şi la schimburi acide de replici la conferinţele zilnice de presă ale Comisiei Europene între purtătorul de cuvânt al acesteia şi jurnaliştii acreditaţi.

Grupurile EELV (Verzii) şi GUE (stânga radicală) din PE şi-au exprimat 'serioase preocupări cu privire la aplicarea corectă a procedurilor' pentru această numire care este efectivă începând cu 1 martie. La rândul său, grupul socialist i-a cerut explicaţii lui Juncker într-o scrisoare transmisă pe 28 februarie.

Juncker le-a răspuns socialiştilor tot printr-o scrisoare, în care afirmă că a respectat toate regulile, întrucât, în virtutea regulamentului aplicat de Comisia Europeană începând din 2004, Martin Selmayr, ca director general, poate aspira şi la postul de secretar general şi 'are fără îndoială toate calificările cerute pentru acest post'.

Controversa este legată însă nu doar de respectarea procedurii, ci şi de faptul că Juncker a făcut această numire cu numai un an înainte să-şi încheie mandatul la conducerea executivului comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.