Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European refuză să se preteze la 'o mascaradă' pentru ratificarea eventualului acord post-Brexit

CCIR
Brexit

Parlamentul European refuză să se preteze la "o mascaradă" pentru ratificarea eventualului acord post-Brexit între Londra şi Uniunea Europeană şi cere timpul necesar pentru a-l examina şi a-l aproba, au avertizat luni mai mulţi eurodeputaţi, relatează AFP.

"Ne trebuie un text. Dacă nu, ratificarea şi controlul democratic al Parlamentului European vor fi o mascaradă", a postat pe Twitter germanul Bernd Lange, din grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), preşedinte al Comisiei pentru comerţ internaţional (INTA), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri

"Jocul lui Boris Johnson ne-a adus unde suntem astăzi. Nu vom plăti noi preţul!", a adăugat el.

"Nu ne vom mulţumi doar cu aprobarea. Trebuie să ne facem treaba", a avertizat deja germanul Manfred Weber, preşedinte al grupului Partidului Popular European (PPE).

Au rămas mai puţin de 40 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit - care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie - va înceta să aplice normele europene.

Europenii au considerat mereu sfârşitul lui octombrie ca dată limită după care nu mai este posibil pentru PE să ratifice un text.

Un acord comercial trebuie teoretic să fie dezbătut în mai multe comisii, înainte de a fi supus unui vot în plenară la finalul unui proces lung şi complex.

"Nu va fi vorba despre un proces de examinare serios, cum am avut pentru toate celelalte acorduri comerciale", estimează deja Bernd Lange, contactat de AFP.

Germanul anticipează că dacă un acord va fi realizat rapid, vor mai fi necesare 25 de zile pentru munca juridică şi de traducere. Asta ar însemna, potrivit lui, un posibil vot în cursul unei sesiuni plenare extraordinare de pe 28 decembrie.

"Calendarul pe care îl vedem în prezent, britanicii l-au decis. Ritmul negocierilor a fost foarte lent", a spus la rândul său, Nathalie Loiseau, din grupul Renew Europe.

Ea exclude orice intrare în vigoare provizorie a unui acord, care ar fi atunci ratificat anul viitor, cum au început să vehiculeze mai multe state membre.

"Este, sincer, o soluţie foarte proastă pentru un acord de o asemenea anvergură. Eu sunt împotrivă, este un refuz al democraţiei", a mai afirmat ea.

Fără un tratat comercial care să le reglementeze relaţia, Londra şi Bruxelles se confruntă cu riscul unui nou şoc economic, care s-ar adăuga celui provocat de pandemia de noul coronavirus.

Negocierile între cele două părţi privind un text comun deja avansat continuă în prezent prin videoconferinţă.

Ele rămân dificile în trei puncte principale: garanţiile cerute Londrei în domeniul concurenţei, accesul europenilor la apele britanice şi maniera de a soluţiona diferendele în urma viitorului acord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.