Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European, transformat într-o arenă pentru alegerile prezidenţiale franceze, din cauza unei dispute între Macron şi eurodeputaţi din alte tabere

france24.com
Emmanuel Macron

Sediul Parlamentul European de la Strasbourg s-a transformat miercuri într-o arenă pentru alegerile prezidenţiale franceze, din cauza unei dispute între Emmanuel Macron, venit să prezinte priorităţile preşedinţiei franceze a Consiliului UE, şi eurodeputaţi din alte tabere, relatează AFP, care menţinează că preşedinta acestui for, Roberta Metsola, s-a simţit nevoită să le amintească participanţilor că "aici nu este campania prezidenţială franceză".

După un discurs iniţial al lui Emmanuel Macron îndreptat spre instituţiile europene, odată cu intervenţiile eurodeputaţilor francezi în numele grupurilor parlamentare temperatura a crescut în hemiciclu.

"Veţi rămâne în istorie ca preşedintele lipsei de acţiune în materie de climă!", l-a acuzat pe Macron Yannick Jadot, candidat ecologist la alegerile prezidenţiale, potrivit Agerpres.ro.

"Preferaţi să trageţi de timp (...) în loc să sunaţi mobilizarea generală", a exclamat el. De la pupitrul central, el s-a întors pe toată durata intervenţiei sale spre Emmanuel Macron, aşezat la o distanţă de trei metri.

Şeful statului francez a luat mai întâi notiţe, iar apoi şi-a ridicat capul pentru a-l fixa pe probabilul său contracandidat în alegerile prezidenţiale, deşi el încă nu a anunţat că va candida pentru un nou mandat.

În cele din urmă s-au făcut auzite vociferări din rândurile eurodeputaţilor, nemulţumiţi că Yannick Jadot nici măcar nu se uită spre ei. "Nu este un miting", a exclamat unul dintre ei.

Într-o postare pe Twitter, eurodeputatul din grupul Verzilor Reinhard Bütikofer şi-a exprimat regretul că Yannick Jadot "profită de ocazie pentru a rosti un discurs de campanie".

Reprezentanţi din grupul S&D (social-democraţi) şi Renew Europe (liberali) au luat apoi cuvântul pentru a cere "respect".

"Vă reamintesc că aici nu este campania prezidenţială franceză", a atras atenţia la rândul ei noua preşedintă a Parlamentului European, conservatoarea Roberta Metsola.

Opozanţii francezi îşi asumă această "ocupare" temporară a hemiciclului european, afirmând că Emmanuel Macron, întrucât nu a cerut amânarea preşedinţiei franceze a UE, s-a expus politizării ei în plină campanie prezidenţială.

Jean-Luc Mélenchon, candidat al formaţiunii 'Franţa nesupusă' (La France insoumise, LFI), de stânga, în alegerile prezidenţiale, a organizat un briefing de presă în exteriorul hemiciclului imediat după intervenţia lui Macron.

El s-a declarat "dezamăgit" de prestaţia lui Macron. "Puţină substanţă (...) Este discursul uzat al unui om uzat de ceea ce spune", a afirmat fostul eurodeputat.

La rândul său, Francois-Xavier Bellamy, fostul cap de listă al Les Republicains (dreapta) la alegerile europene din 2019, i-a reproşat lui Emmanuel Macron că are o "obsesie a comunicării", afirmând că el preferă "sobrietatea acţiunii", un limbaj apropiat de cel utilizat de candidata LR la prezidenţiale, Valerie Pecresse.

Confruntat cu aceste acuzaţii, Emmanuel Macron a sfârşit prin a răspunde. Lui Jordan Bardella, apropiat al lui Marine Le Pen, candidată a extremei drepte la prezidenţiale, care l-a acuzat că favorizează "scufundarea" naţiunilor europene, el i-a răspuns cu o ironie: "Aţi spus foarte metodic prostii despre toate textele evocate, asta merită o formă de respect".

El i-a răspuns apoi lui Yannick Jadot. "Trebuie să fim foarte exacţi cu subiectele abordate, mobilizare generală, suntem cu toţii de acord, dar cum?". Pe agenda de combatere a schimbării climatice în Europa, "Franţa a fost mereu în avanposturile acestei strategii, nu puteţi să negaţi acest lucru, sau minţiţi", a afirmat el.

Macron şi-a permis chiar luxul de a-l mustra pe ecologist şi a-l trimite la lucrările IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) asupra limitelor tehnice ale energiilor regenerabile privind stocarea.

Lui Manon Aubry, lidera grupului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, el i-a reproşat că şi-a politizat prea mult discursul, după ce responsabila pentru secţiunea europeană a programului lui Jean-Luc Mélenchon a reamintit toate afirmaţiile care au făcut din el, potrivit ei, preşedintele "dispreţului".

"Aţi spus că preşedinţia franceză a UE nu trebuie să fie o trambulină pentru alegerile prezidenţiale, şi aveţi dreptate", i-a spus Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.