Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European va vota propunerea de a opri 'zborurile fantomă' şi va adopta măsuri pentru investiţii în răspunsul la coronavirus

parlamentul european

Parlamentul European va dezbate şi supune votului, în sesiunea de joi, condusă de la Bruxelles, propunerea de a opri „zborurile fantomă” cauzate de pandemia de Covid-19 şi va adopta măsuri pentru investiţii în răspunsul la coronavirus. Legislativul european îşi exercită atribuţiile esenţiale prin proceduri extraordinare de vot la distanţă pentru a aproba măsurile UE urgente de combatere a pandemiei, anunță news.ro.

Începând cu ora României 11:30, Consiliul şi Comisia vor prezenta şi discuta cu deputaţi cu privire la măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient şi coordonat în faţa provocărilor Covid-19.

Citește și: Dr Alexandru Rafila: Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic!

Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru ţările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum şi sprijin logistic şi material pentru a obţine echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.

Parlamentul va dezbate şi va vota cu privire la suspendarea temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale cauzate de pandemia Covid-19.

Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulţi transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârşitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.

Aşa-numitele „zboruri fantomă” au un cost economic şi de mediu ridicat şi, prin urmare, PE s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai curând posibil. PE va vota cu privire la suspendarea temporară a regimului „foloseşti sau pierzi”, la mai puţin de două săptămâni de la depunerea propunerii de către Comisie. Această regulă a fost deja suspendată temporar de mai multe ori, de exemplu în 2009, ca răspuns la criza economică şi la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni.

Citește și: Atac furibund al lui Rareș Bogdan: Speculanților, blestemaților, vreți să vă cumpărați masini noi si elicoptere cu prețul vieții unor copii bolnavi de cancer?

În vederea adoptării rapide a revizuirii temporare a normelor, Comisia pentru transporturi a solicitat utilizarea procedurii de urgenţă în temeiul articolului 163 din Regulamentul de procedură, astfel încât propunerea să poată fi votată direct în plen. Consiliul a convenit asupra poziţiei sale la 20 martie, modificând normele pentru a permite renunţarea la regula „foloseşti sau pierzi” până la 24 octombrie 2020 (în propunerea Comisiei termenul era de 30 iunie 2020).

Deputaţii urmează să dea undă verde pentru a canaliza fonduri UE în valoare de 37 miliarde de euro pentru a sprijini cetăţenii, regiunile şi ţările care luptă împotriva pandemiei Covid-19.

PE va aproba extinderea Fondului de solidaritate al UE (FSUE) pentru a acoperi urgenţele în domeniul sănătăţii publice, punând la dispoziţie până la 800 de milioane de euro în 2020.

Ca parte a răspunsului coordonat comun al UE la epidemia Covid-19, Comisia a propus includerea crizelor în domeniul sănătăţii publice în lista situaţiilor de urgenţă ce pot fi susţinute din FSUE.

Citește și: Klaus Iohannis anunță: Dorim să venim cu măsuri de sprijin!

Modificările vor permite ca: nivelul plăţilor în avans pentru toate tipurile de dezastre să fie majorat la 25% din contribuţia prevăzută de FSUE, limitată la maximum 100 milioane de euro; nivelul total al creditelor pentru avansurile FSUE din bugetul anual să fie majorat de la 50 milioane de euro la 100 milioane de euro; operaţiunile eligibile să fie extinse pentru a include acordarea de sprijin într-o situaţie de urgenţă majoră în domeniul sănătăţii publice, inclusiv asistenţă medicală, precum şi măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor.

La ora României 23:30, preşedintele PE, David Sassoli, va anunţa rezultatele voturilor finale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.