Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul francez a adoptat un proiect de lege împotriva urii online

Motion Array
Franta steag

Parlamentul francez a adoptat miercuri un proiect de lege controversat care urmăreşte să combată discursul urii în mediul online, ai cărei detractori susţin că le va oferi marilor platforme o putere sporită de cenzură, relatează AFP.

Potrivit deputaţilor majorităţii prezidenţiale, iniţiatorii proiectului, "materialele care instigă la ură, deja mult prea prezente pe internet, au explodat în ultimele săptămâni" în timpul izolării şi "ne arată, încă o dată, urgenţa de a reglementa reţelele sociale", potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

Pe model german, platformele şi motoarele de căutare vor fi obligate să retragă în 24 de ore materialele "vizibil" necorespunzătoare, în caz contrar riscând să fie condamnate la amenzi de până la 1,25 milioane de euro.

Sunt vizate actele de incitare la ură, violenţa, injuriile cu caracter rasist sau chiar religios.

Senatul dominat de opoziţia de dreapta a fost împotriva acestei măsuri. "Nici nu se pune problema să transferăm drepturi poliţieneşti asupra libertăţii noastre către GAFA" (Google, Amazon, Facebook şi Apple), potrivit liderului senatorilor LR (dreapta), Bruno Retailleau.

Citește și: Parlamentul a decis! S-a stabilit data la care ar putea avea loc alegerile locale

Extrema-stângă şi extrema-dreaptă au criticat de asemenea riscul unei "cenzuri automate".

Votul a survenit în contextul în care deputata Laetitia Avia, iniţiatoarea textului, a fost acuzată de jurnalul online Mediapart de "umilirea în mod repetat" şi de "afirmaţii cu conotaţie sexistă, homofobă şi rasistă" la adresa a cinci foşti colaboratori parlamentari.

Deputata de Paris, care susţine că acuzaţiile sunt "mincinoase", a spus că va depune plângere pentru defăimare.

Parlamentara de 34 de ani, de profesie avocat, urmăreşte prin propunerea de lege, al cărei parcurs legislativ a început în urmă cu mai mult de un an, "sfârşitul impunităţii" online.

Citește și: Șef de poliție demis după ce a participat la o petrecere cu mai mulți interlopi în plină pandemie

Marile companii digitale şi-au exprimat sprijinul pentru consolidarea luptei împotriva urii online, însă obligaţia retragerii materialelor "ilicite" în maxim 24 de ore stârneşte îngrijorare. Obligaţia ar însemna că platformele trebuie să ia decizii foarte rapid, cu riscul unei serii de polemici şi conflicte juridice.

Dincolo de asta, textul de lege prevede o serie de noi constrângeri pentru platforme: transparenţa asupra mijloacelor implementate şi rezultatelor obţinute, cooperare mai mare în special cu justiţia, atenţie sporită asupra minorilor.

Totul va fi controlat de Consiliul Superior al Audiovizualului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.