Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul irlandez a votat pentru recunoaşterea unui stat palestinian

Deputaţii irlandezi au adoptat miercuri o moţiune simbolică cerând guvernului de la Dublin să recunoască un stat palestinian. 

Parlamentul irlandez este ultimul parlament european care a votat în acest sens după parlamentele francez, britanic şi spaniol, reflectând un sentiment crescând de frustrare faţă de Israel şi stagnarea procesului de pace, notează AFP. 

Moţiunea, care nu este obligatorie, cere guvernului irlandez "să recunoască oficial statul Palestina" pe baza frontierelor din 1967 şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, aşa cum stipulează rezoluţiile Naţiunilor Unite. 

Acest lucru ar fi "o contribuţie pozitivă pentru a garanta o soluţie negociată între cele două state la conflictul israeliano-palestinian", precizează moţiunea. 

Deşi nu este o măsura de constrângere asupra guvernului, ministrul irlandez al afacerilor externe Charlie Flanagan a declarat că Dublinul sprijină principiul unei soluţii bazate pe existenţa a două state. 

În octombrie, Suedia a fost prima ţară din Europa de Vest şi a opta din lume care a recunoscut statul palestinian. 

Deşi moţiunea a fost propusă de partidul de opoziţie Sinn Fein, ea a obţinut sprijinul tuturor partidelor din parlament, inclusiv cele ale alianţei guvernamentale. 

Liderul Sinn Fein, Gerry Adams, care a fost oprit de Israel să intre în Gaza în timpul unei vizite în regiune săptămâna trecută, a declarat că această moţiune dă speranţă.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.