Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul italian, plan ce vizează scurtarea procesării cererilor de azil

constitutional-change.com
italia

Parlamentul italian a adoptat miercuri definitiv un plan care vizează scurtarea procesării solicitărilor de azil, dar şi facilitarea expulzărilor şi limitarea sosirilor de refugiaţi, informează AFP. Legislativul de la Roma a votat în favoarea proiectului prezentat în acest sens în februarie de ministrul de interne Marco Minniti şi pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea.

Planul are în vedere, între altele, stabilirea unei limite maxime de 2,5 solicitanţi de azil la 1.000 de locuitori, în condiţiile în care în Italia au debarcat aproape 25.000 de imigranţi doar în primele trei luni ale anului în curs, adică o creştere de 30%, potrivit Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor - Frontex. În prezent, în centrele de azil din Italia sunt înregistraţi peste 176.000 de solicitanţi de azil. Proiectul adoptat de parlamentul italian urmăreşte totodată reducerea duratei procedurilor, într-un context în care în momentul de faţă răspunsul comisiilor de azil, care este pozitiv în circa 40% din cazuri, vine în aproximativ şase luni, în schimb contestaţiile în justiţie ale celor respinşi pot dura până la doi ani. De aceea, guvernul de la Roma doreşte să creeze o jurisdicţie specială unică pentru astfel de situaţii, conform Agerpres.

Planul mai prevede înfiinţarea a circa 20 de centre de "reţinere" cu un total de 1.600 de locuri pentru cei cărora le sunt respinse cererile de azil şi care va trebui să fie expulzaţi. În acelaşi timp, Italia încearcă să-şi reactiveze acordurile de readmisie cu ţările de origine ale refugiaţilor şi să accelereze procedurile în relaţie cu ţările unde aceste acorduri funcţionează deja, cum sunt Tunisia, Egipt sau Nigeria. Guvernul italian consideră că intensificarea expulzărilor va încuraja plecările voluntare, pentru care a solicitat o dublare a fondurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.