Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Moldovei va spune „Stop propagandei ruse”

independent.md
armata Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova va avea de luat o decizie majoră, zilele viitoare, în privința propagandei ruse. Parlamentarii majorității guvernamentale vor să oprească ofensiva propagandei ruse. Conform unui comunicat de presă emis de Partidul Democrat din Moldova : PDM a decis să propună introducerea proiectului de lege privind modificarea Codului audiovizualului (prin care se propune un mecanism de asigurare a securității informaționale a statului) pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului Republicii Moldova din această săptămână.

Inițiativa este semnată de deputații PDM și PPE, având ca scop securizarea spațiului informațional, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Proiectul are drept obiectiv lupta cu propaganda și manipularea din exteriorul țării, care poate aduce grave prejudicii securității informaționale a statului și cetățenilor săi.

Precizăm faptul că această inițiativă se referă strict la limitări ce țin de emisiunile informativ-analitice și nu va afecta în nici un fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara țării care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Coaliția guvernamentală are majoritatea parlamentară necesară ca acest proiect să obțină voturile necesare și să devină lege. Momentul ales de PDM nu este întâmplător. În aceste zile, Vlad Plahotniuc, președintele PDM, este într-o vizită de lucru în SUA, conform informațiilor prezentate public de biroul de presă al partidului.

Încercarea de stopare a propagandei ruse, introducerea acestei inițiative este binevenită, mai ales pentru faptul că anul viitor vor fi alegeri parlamentare. De rezultatul acestor alegeri depinde în mare măsură dacă Moldova își va continua drumul său spre vest, dacă va mai respecta Acordul de Asociere semnat cu U.E

Propaganda rusă face parte din războiul informațional pe care Federația Rusă îl duce peste tot în lume.

Dacă în campania prezidențială din USA s-au folosit conturi de Facebook false care promovau informații false (fake-news) cu scopul de a denigra un candidat, dacă în zona Europei de Vest, Federația Rusă are ca prioritate construirea conflictului în societate, promovând extremismul și denigrând valorile democrațiilor occidentale, în partea de est, în fosta zonă de influență sovietică, linia principală pe care se acționează este propaganda valorilor rusești.

Construirea imagini idilice a conducătorului autoritar „luminat”, Vladimir Putin, care poate aduce prosperitate și securitate în zona care altădată făcea parte din Uniunea Sovietică. Programele de propagandă rusă exploatează deseori greutățile tranziției de la economia de stat, centralizată, la economia capitalistă, încercând să speculeze sentimentele de frustrare. Federația Rusă , prin programele sale de propagandă încearcă să promoveze ideea Uniunii Vamale Euro-Asiatice, ca variantă alternativă la UE, dar și ca variantă ce ar menține pacea în zonă. Amenințări voalate cu scopul de a construi teama în rândul populației, pentru a ține astfel țara într-o zonă „gri”.

Interzicerea propagandei ruse este un act de curaj al Parlamentului moldovean, dar și un act de responsabilitate. Diminuarea propagandei ruse va duce automat, chiar dacă într-o perioadă mai lungă, la un proces de „eliberare” . Ieșirea se sub „bombardamentul mediatic” al populației în paralel cu creșterea gradului de educație va duce, într-un final la o evoluție în bine a societății din Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.