Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul oferă SUPER IMUNITATE judecătorilor Curții Constituționale

www.ccr.ro
CCR

Senatul a adoptat o inițiativă legislativă prin care se modifică Legea de organizare a Curții Constituționale. Judecătorii CCR nu mai pot fi arestați sau trimiși în judecată decât cu aprobarea plenului Curții Constituționale și cu votul a două treimi dintre judecători.

Legea a fost adoptată cu 91 de voturi pentru și 19 împotrivă.

”Art.66. - (1) Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea ministrului justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

(2) Încuviințarea prevăzută la alineatul precedent se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curții Constituționale, după ascultarea judecătorului în cauză. 
(3) Pentru infracțiuni comise de judecătorii Curții Constituționale urmărirea penală și trimiterea în judecată se face numai de către PICCJ, iar competența de judecată aparține Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

(4) În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii Curții Constituționale pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul Justiției informându-l de îndată pe președintele Curții Constituționale și solicitând, dacă este cazul, încuviințarea plenului Curții pentru urmărirea penală și arestarea prevăzute la alin 1.

5. Judecătorul trimis în judecată penală poate fi suspendat prin decizia plenului Curții Constituționale adoptată cu votul a două treimi dintre membrii Curții. În cazul unei decizii de achitare, suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător al Curții încetează de drept”, arată noua prevedere legislativă.

De asemenea, judecătorii Curții Constituționale vor avea un mare beneficiu și după încheierea mandatului. Aceștia pot intra automat în avocatură sau notariat, fără examen. Avantajul este intrarea în notariat, pentru că aici se intră foarte greu.

”După încetarea mandatului ca urmare a exprirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen”.

Totodată, la expirarea mandatului, un judecător al Curții Constituționale va primi o sumă egală cu șase indemnizații lunare, dar și dreptul de recalculare a pensiei, pe baza salariului încasat ca judecător CCR.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.