Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul portughez, incapabil să-și desemneze președintele

stiripesurse.md
parlament portugalia

Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind marţi să-şi aleagă preşedintele, notează AFP, citat de AGERPRES.

Unic candidat pentru preşedinţia legislativului, deputatul José Pedro Aguiar-Branco, din partidul dreptei moderate care a obţinut o victorie la limită la parlamentare, nu a obţinut majoritatea de 116 voturi necesare.

Rezultatul acestui prim vot a fost primit cu surprindere, pentru că partidul de extremă dreapta Chega anunţase că îi va susţine candidatura, sperând să aleagă un membru de-al său într-una din funcţiile de vicepreşedinte.

Dar, evident, deputaţii Chega nu au urmat cu toţii instrucţiunile pe care preşedintele lor, André Ventura, pretinde că le-a dat. În faţa presei, Ventura i-a acuzat pe membrii Alianţei Democratice (dreapta moderată) că au negat public la un acord la care s-ar fi ajuns pentru alegerea preşedintelui Adunării.

Cum s-a ajuns la impas

Alianţa Democratică (AD) a noului prim-ministru Luis Montenegro a decis atunci să retragă candidatura lui Aguiar-Branco, provocând un impas. Deputaţii au decis să organizeze al doilea vot seara şi Aguiar-Branco s-a prezentat din nou, dar de data aceasta a avut de înfruntat alţi doi candidaţi (un ales socialist şi o deputată din partea Chega) şi tot nu a obţinut numărul de voturi necesar pentru alegerea sa.

După opt ani de guvernare socialistă, AD a câştigat alegerile legislative cu 28,8% din voturi şi 80 de deputaţi dintr-un total de 230, faţă de 28% din voturi şi 78 de locuri pentru PS.

Chega, însă, şi-a consolidat clar statutul de a treia forţă politică a ţării, trecând de la 12 la 50 de deputaţi, cu un scor de 18,1%.

După ce s-a angajat în timpul campaniei să nu guverneze cu sprijinul extremei drepte, Montenegro a decis să formeze un guvern minoritar şi a făcut apel la "simţul responsabilităţii" opoziţiei pentru a-i cere să nu formeze o "coaliţie negativă" care să-l blocheze.

La rândul său, liderul Chega a continuat să-şi reafirme dorinţa de a ajunge la un acord cu dreapta moderată pentru a forma o majoritate stabilă, fără a intra neapărat la guvernare, ameninţând în acelaşi timp că îi va face opoziţie dacă refuză să negocieze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.