Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul rus a adoptat un pachet de legi împotriva sancţiunilor occidentale

Facebook
rusia ucraina

Parlamentul rus a adoptat vineri un pachet de legi destinate să contracareze efectele sancţiunilor occidentale asupra economiei ţării, decise după invazia în Ucraina, relatează AFP.

Acest text, accesibil pe site-ul Dumei de Stat, este destinat să "crească stabilitatea economiei ruse, precum şi să-i protejeze pe cetăţeni faţă de sancţiuni".

Sancţiuni fără precedent au fost adoptate împotriva Rusiei, antrenând o cădere vertiginoasă a rublei şi o retragere masivă a unor întreprinderi străine din ţară, între alte efecte devastatoare asupra economiei ruse.

Legea dă posibilitatea guvernului de a creşte pensiile şi salariul minim, "dacă este necesar".

Un moratoriu asupra inspecţiilor la IMM-uri va putea fi de asemenea introdus pe 2022 şi până la sfârşitul anului 2024 pentru companiile IT. Textul introduce de asemenea un sistem simplificat de achiziţionare a medicamentelor, precum şi o listă extinsă a acestora, potrivit Agerpres.ro.

Această lege prevede de asemenea o procedură simplificată de 'buyback', între care cumpărarea de către o întreprindere a propriilor acţiuni. Preţul acţiunilor întreprinderilor ruse fiind puternic depreciat, chiar redus la zero, aceasta le-ar permite să le cumpere cu preţuri mici pentru a se consolida.

Legea prevede de asemenea o suspendare a rambursării datoriilor pentru cetăţeni şi IMM-uri în 2022, o măsură deja introdusă la începutul pandemiei de coronavirus.

În fine, este prevăzută prelungirea unei amnistii asupra capitalurilor în vigoare de mai mulţi ani, permiţând ruşilor să-şi repatrieze bunuri şi capitaluri deţinute în străinătate fără a risca urmărirea penală.

O dispoziţie permite de asemenea întreprinderilor să modifice candidaturile propuse în consiliile de administraţie, măsură care trimite la polemici legate de prezenţe străine în organele consultative ale mai multor mari grupuri ruse.

Întrebat în cursul conferinţei sale de presă zilnice, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "economia se află de acum într-un mediu agresiv".

"Economia ne priveşte pe toţi, priveşte starea tuturor cetăţenilor şi lovituri sunt dirijate împotriva economiei noastre care trebuie amortizate şi minimizate. Asupra acestor aspecte guvernul şi preşedintele îşi concentrează atenţia în prezent", a declarat el.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.