Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul sud-coreean a AMÂNAT votul pentru destituirea lui Park Geun-Hye

BusinessKorea
Park Geun-Hye

Un vot parlamentar prevăzut pentru 2 decembrie cu privire la destituirea preşedintei sud-coreene Park Geun-Hye, acuzată de implicare într-un amplu scandal de corupţie, va fi amânat cu cel puţin o săptămână, au anunţat miercuri deputaţi de la Seul, transmite France Presse, potrivit agerpres.

Mai mulţi deputaţi din formaţiunea Saenuri, partidul conservator al preşedintei Park, s-au declarat favorabili destituirii şefei statului sud-coreean.

Citeşte şi: GAFĂ colosală. Anchetele secrete ale Europol au fost PUBLICATE pe internet - VIDEO

Votul în Adunarea Naţională era prevăzut pentru vineri, dar deputaţii au solicitat să aibă loc o dezbatere parlamentară înaintea unui eventual scrutin o săptămână mai târziu. Parlamentarii din opoziţie şi cei independenţi dispun de o majoritate de 171 din cele 300 de locuri în parlament. Pentru a fi adoptată, destituirea va avea nevoie de voturile a cel puţin două treimi dintre parlamentarii sud-coreeni.

În scandalul de corupţie, care în ultimele săptămâni a provocat ample demonstraţii de stradă la care participanţii au cerut demisia şefei statului, este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a preşedintei Park. Anchetatorii sud-coreeni doresc să afle dacă Park Geun-Hye a obţinut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoştinţa personalului medical al preşedinţiei.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.

Citeşte şi: Cadou de Sărbători. Preşedintele vietnamez a GRAŢIAT peste 4000 de deţinuţi

În cursul zilei de marţi, Park Geun-Hye s-a declarat pregătită să demisioneze înainte de încheierea mandatului său, în februarie 2018, şi a anunţat că soarta sa politică va fi decisă de parlament.

În Coreea de Sud, preşedintele în exerciţiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepţia cazurilor de trădare şi insurecţiei. Şeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.