Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Ucrainei ar putea declara Republica Belarus drept 'teritoriu ocupat de Federația Rusă'

Rada Supremă
Rada Suprema Ucraina

În Rada Supremă de la Kiev a fost înregistrat un proiect de rezoluție privind recunoașterea teritoriului Republicii Belarus ca fiind ocupat temporar de Federația Rusă, potrivit agenției de preăs RBC, scrie Rador.

Documentul conține un apel către comunitatea internațională privind recunoașterea Republicii Belarus drept teritoriu ocupat de ruşi. Unul dintre autorii proiectului, deputatul Oleksi Honcearenko, a explicat că documentul propune constatarea faptului "Republica Belarus este un teritoriu ocupat temporar, Federația Rusă este o țară ocupantă, iar regimul condus de Aleksandr Lukașenka este ilegitim".

Armata ucraineană s-a adresat direct într-un comunicat poporului Republicii Belarus, aliată a Rusiei, cerându-i să nu participe la "războiul murdar" împotriva Ucrainei, informează dpa.

Dat publicităţii vineri la Kiev, comunicatul îndeamnă "toţi cetăţenii din Belarus să nu se supună ordinelor conducerii lor de a intra în război împotriva Ucrainei".

Minskul caută să atragă poporul belarus în acest "război murdar", se spune în comunicatul armatei ucrainene, care îi îndeamnă pe belaruşi să "facă alegerea corectă" şi să stea departe de acest război.

Însă, dacă Belarus va participa direct la război, "noi vom răspunde", a atenţionat armata Ucrainei.

Recenta desfăşurare de către Rusia a mii de soldaţi şi sute de vehicule blindate în Belarusul vecin a alimentat noi temeri în Ucraina că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea lansa un nou front în războiul său împotriva Ucrainei.

În februarie, forţele ruse au pătruns în nordul Ucrainei dinspre oraşul Gomel din sudul Republicii Belarus, nu departe de Kiev. În prezent, observatori constată o activitate militară sporită în această zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.