Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Ucrainei pregătește trei legi pentru interzicerea rublelor rusești: Cetățenii trebuie să depună forțat banii până la sfârșitul războiului

TASS
rubla

Rada Supremă a Ucrainei a înregistrat trei proiecte de lege pentru interzicerea circulației rublei rusești pe teritoriul Ucrainei. Potrivit agenției ucrainene Unian, Primul proiect de lege propune mai multe măsuri pentru perioada de lege marțială:

- interzicerea utilizării rublei rusești pe teritoriul Ucrainei și pentru transferurile și mișcările transfrontaliere;

- să se depună forțat activele în ruble rusești până la sfârșitul legii marțiale. Depunerea nu oprește proprietatea acestor active, dar o limitează temporar;

- să retragă din circulația civilă, fără o hotărâre judecătorească, activele denominate în ruble rusești deținute de rezidenți ai Federației Ruse sau de rezidenți din Ucraina din zonele aflate sub controlul Federației Ruse;

- interzicerea accesului la tranzacționarea instrumentelor financiare denominate în ruble;

- să interzică stabilirea cursului de schimb (curs de schimb încrucișat) al rublei;

- să incrimineze actele ilegale cu ruble depuse sau retrase din circulația civilă.

Cea de-a doua inițiativă raționalizează retragerea rublelor pe teritoriul Ucrainei. Cea de-a treia introduce amenzi pentru cetățeni și organizații pentru cumpărarea sau vânzarea de ruble. Amenda maximă pentru persoane fizice este de 85.000 de grivne (aproape 2.900 de dolari), iar pentru funcționari și organizații - 170.000 de grivne (peste 5.700 de dolari).

După invazia trupelor rusești în Ucraina, banca națională a țării a interzis instituțiilor financiare să mai facă tranzacții valutare cu ruble rusești și bieloruse. De asemenea, băncilor li s-a interzis să își îndeplinească obligațiile în fața persoanelor fizice sau juridice ruse și belaruse.

În noiembrie 2021, Banca Națională a Ucrainei a interzis băncilor ucrainene să accepte ruble rusești pentru creditarea în conturile de depozit ale persoanelor fizice. Autoritatea de reglementare a făcut referire la legile care interzic "atragerea de depozite pe teritoriul Ucrainei sau acordarea de împrumuturi și credite denominate în moneda statului ocupant".

În octombrie 2017, băncilor ucrainene li s-a interzis să efectueze operațiuni în numerar, inclusiv operațiuni de schimb valutar, cu bancnote și monede ale Băncii Centrale a Federației Ruse care să reprezinte hărți, simboluri, clădiri, monumente de arheologie, arhitectură, istorie, situate pe teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia, sau care să conțină texte referitoare la aceste teritorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.