Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul UE ar putea cere sesizarea Curţii Internaţionale de Justiţie pe tema legii din Hong Kong

parlament UE

Parlamentul European se va pronunţa săptămâna viitoare pe tema unui proiect de rezoluţie care prevede sesizarea Curţii Internaţionale de Justiţie din cauza planului legii pentru siguranţă naţională din Hong Kong, anunță MEDIAFAX.

Un proiect de rezoluţie aflat în dezbatere în Parlamentul European critică puternic adoptarea legii privind siguranţa naţională în Hong Kong şi îndeamnă Uniunea Europeană şi statele membre să se adreseze Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul în care măsurile legislative vor fi aplicate. Acuzaţia adusă Chinei, potrivit proiectului de rezoluţie, este că "impunerea legii privind siguranţa naţională în Hong Kong încalcă Declaraţia comună chinezo-britanică şi Acordul Internaţional privind Drepturi Civice şi Politice", potrivit site-ului Politico.eu.

Citește și: Șoc total! Dana Budeanu este vizată de un dosar penal. Procurorii știu doar fapta, nu și autorul

Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este cea mai înaltă instanţă judiciară a Naţiunilor Unite.

Membrii Parlamentului European urmează să se consulte cu Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, şi să se pronunţe vinerea viitoare asupra proiectului de rezoluţie.

Statele Unite şi Marea Britanie au criticat dur proiectul noii legi privind siguranţa naţională din Hong Kong, considerând iniţiativa o încercare a Beijingului de consolidare a controlului politic asupra provinciei autonome chineze.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a cerut Beijingului să "reanalizeze" iniţiativa, iar premierul Boris Johnson a sugerat că ar putea să le ofere vize britanice locuitorilor din Hong Kong.

Citește și: Guvernul Orban, o nouă lovitură! Revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură. Cum sunt afectate autoritățile locale

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a denunţat "ingerinţele" britanice. "Londra trebuie să înceteze imediat ingerinţele în afacerile Hong Kong-ului şi în afacerile interne ale Chinei, altfel vor exista reacţii negative", a declarat oficialul chinez. "Recomandăm Marii Britanii să revină de la marginea prăpastiei, să abandoneze mentalitatea specifică Războiului Rece şi perioadei coloniale şi să recunoască faptul că Hong Kong-ul a revenit Chinei", a subliniat Zhao Lijian.

Parlamentul Chinei a aprobat, la sfârşitul lunii mai, procedura de elaborare a noii legi privind siguranţa naţională aplicabilă în Hong Kong, pe fondul criticilor privind încercarea Administraţiei de la Beijing de consolidare a controlului asupra provinciei autonome. Plenul Congresului Naţional Popular a aprobat o rezoluţie care autorizează Comisia parlamentară Permanentă să elaboreze noua lege privind siguranţa naţională. Iniţiativa, prima etapă a procedurii de adoptare a legii, a fost aprobată cu 2.878 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şase abţineri, conform cotidianului South China Morning Post. Proiectul de lege are rolul "instituirii şi îmbunătăţirii sistemului legal şi mecanismelor de implementare în Regiunea administrativă specială Hong Kong, în scopul garantării siguranţei naţionale".

Citește și: Nelu Tătaru, reacție furibundă: ‘Vrem, nu vrem, suntem într-o stare de alertă, declarată, decretată sau nu’ .

Comisia Permanentă a Parlamentului Chinei va iniţia acum elaborarea detaliată a legii. Guvernul din Kong Kong va avea sarcina de a constitui noi instituţii, urmând să fie stabilit gradul de control al Administraţiei de la Beijing.

Provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie faţă de Administraţia Chinei, a reacţionat secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.