Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parteneriatul Estic şi situaţia din Afganistan - printre temele abordate de Meleşcanu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Teodor Melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă, precum Parteneriatul Estic şi situaţia din Afganistan, informează un comunicat al MAE potrivit agerpres.ro.

În cadrul discuţiei privind Parteneriatul Estic (PaE), miniştrii afacerilor externe europeni au evaluat pozitiv stadiul implementării celor 20 de obiective concrete pentru 2020 adoptate la summit-ul din 24 noiembrie 2017 (Agenda PaE 2020), precum şi perspectivele PaE post-2020, temă prioritară pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE, arată sursa citată.

Citește și: Klaus Iohannis reacționează la subiectul zilei! Un pas extrem de important

Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că, la zece ani de la lansare, Parteneriatul Estic este un succes. Astfel, realizarea unor proiecte politice, precum liberalizarea regimului de vize, multiplicarea oportunităţilor de studii şi de cercetare, demararea unor proiecte ample de interconexiuni cu spaţiul UE au generat schimbări profunde în plan economic, social şi în viaţa cetăţenilor statelor partenere. De asemenea, a reafirmat că angajamentul continuu al României faţă de statele PaE rămâne obiectivul strategic.

Citește și: Vești bune! Angajații vor putea avea parte de majorări salariale – Cine sunt beneficiarii

Discuţiile privind procesul de reflecţie asupra viitorului PaE s-au purtat în continuarea celor iniţiate în luna ianuarie, la Bucureşti, cu ocazia reuniunii ministeriale Gymnich, fiind menite să genereze o agendă politică substanţială, pentru a fi adoptată la următorul summit al Parteneriatului Estic.

Discuţia pe tema Afganistan s-a concentrat pe evoluţiile recente în direcţia procesului de pace. Miniştrii au exprimat sprijin pentru demersurile SUA şi s-au concentrat pe contribuţia pe care o poate aduce UE în eforturile cuprinzătoare de reconciliere şi pe linia păstrării rezultatelor procesului de democratizare, având în vedere poziţia Uniunii de principal furnizor de asistenţă civilă în Afganistan.

Citește și: Lansarea de carte a președintelui este sabotată de PSD! Mișcarea neașteptată a partidului

A fost exprimat sprijinul general pentru propunerile formulate de către Înaltul Reprezentant Federica Mogherini şi pentru modalităţile de implementare a acestora. Ministrul Meleşcanu s-a pronunţat în favoarea unui proces de pace condus şi gestionat de către afgani. A exprimat apreciere pentru abordarea Serviciului European de Acţiune Externă, pentru eforturile şi coordonarea strânsă cu SUA.

Citește și: Reușită pentru Gigi Becali! Ce promisiune i-a făcut fina sa, Gabriela Firea

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii au avut un schimb de opinii informal privind evoluţiile recente din Venezuela, ca urmare a reuniunii ministeriale a Grupului Internaţional de Contact, desfăşurată la Quito, Ecuador, la 28 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.