Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partenerii de coaliţie ai premierului May insistă că nu susţin acordul dacă nu va fi revizuită clauza de 'backstop'

WSJ
Theresa May

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), care le asigură conservatorilor premierului Theresa May majoritatea în parlamentul britanic, a avertizat joi din nou că nu va susţine acordul privind Brexitul negociat de şefa guvernului cu UE dacă în document nu vor fi introduse ''schimbări obligatorii din punct de vedere legal'' privind clauza de ''backstop'' pentru frontiera nord-irlandeză, relatează agenţia EFE, potrivit https://www.agerpres.ro/.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

Vorbind despre un eventual al treilea vot asupra acordului privind Brexitul, respins de două ori de Camera Comunelor, purtătorul de cuvânt al DUP, Sammy Wilson, a insistat că ''nu are sens'' să se acorde sprijin unui text care în forma actuală este ''inacceptabil'' pentru partidul său.

El a mai menţionat că discuţiile cu Theresa May continuă, dar ''încă există multe obstacole în această negociere'', în special în privinţa ''bakstop-ului'', clauza menită să evite reapariţia unei ''frontiere dure'' între cele două Irlande şi acceptată de şefa executivului pentru a obţine acordul cu UE, dar care în Regatul Unit a provocat temeri că ar menţine ţara captivă în uniunea vamală europeană dacă Londra şi Bruxelles-ul nu vor ajunge la o înţelegere privind viitoarele lor relaţii.

Citește și: A fost făcut public! Cine ar fi făcut, de fapt, poza în care Laura Codruța Kovesi ar fi în crama lui Sebastian Ghiță

După ce a cerut oficial Uniunii Europene o amânare a Brexitului până pe 30 iunie, Theresa May a solicitat din nou Camerei Comunelor să-i susţină acordul convenit. În opinia responsabilului partidului DUP, prin acest apel şefa executivului încearcă să-şi ascundă ''incompetenţa'' arătată în negocierile cu UE şi să arunce asupra parlamentului vina pentru eşecul ce riscă să conducă pe 29 martie la ieşirea Regatului Unit din UE fără un acord dacă liderii europeni, reuniţi acum la Consiliul European, nu acceptă cererea ei de amânare a Brexitului.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri seară că liderii statelor UE sunt dispuşi să accepte "o scurtă prelungire" a perioadei care precede Brexit-ul, însă doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul ieşirii Regatului Unit din UE deja negociat cu premierul Theresa May.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.