DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Partidele ar putea primi bani prin SMS: 5 schimbări esențiale propuse de Curtea de Conturi și AEP în legea de finanțare a partidelor

vectorstock
pusculita

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a legii finanțării partidelor, modificările fiind cerute de Curtea de Conturi. ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă 5 schimbări esențiale propuse în proiectul de lege:

1. Partidele vor putea primi bani prin SMS

Se introduce un nou articol:

  • „Donația în bani a cărei valoare nu depășește 1% din salariul de bază minim brut pe ţară poate fi efectuată prin serviciul de mesaje scurte, denumit în continuare SMS, sub condiţia utilizării unui număr de telefon cu abonament în rețelele naţionale de telefonie mobilă.
  • Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de la acelaşi număr de telefon într-un an fiscal nu poate depăşi 2 salarii de bază minim brute pe ţară.
  • Valoarea totală a donaţiilor primite prin SMS de un partid politic într-un an fiscal nu poate depăși 10% din veniturile obţinute de partidul politic în anul respectiv”

2. „Partidul politic care nu depune raportul anual de venituri şi cheltuieli timp de 2 ani consecutivi se dizolvă pe cale judecătorească”.

3. Partidele pot sponsoriza ONG-uri. Partidele vor putea sponsoriza persoane juridice fără scop lucrativ, care desfășoară în România sau urmează să desfășoare o activitate în domeniul umanitar, al protecției drepturilor omului, medico-sanitar şi/sau de asistență și servicii sociale, precum şi instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice, pentru aceste activităţi.

4. Banii primiți de partide de la stat se vor cheltui doar „pe bază de justificări fundamentate”.

În prezent, „eficiența și oportunitatea” cheltuielilor se hotărăsc de organele de conducere ale partidelor. AEP propune o înăsprire a legii astfel încât partidele să aibă „obligația să realizeze o bună gestiune financiară prin asigurarea legalității, economicității, eficacității și eficienței în utilizarea fondurilor” publice, iar cheltuielile să se facă „pe bază de justificări fundamentate”.

5. Controlul partidelor devine mai sever:

  • Autoritatea Electorală Permanentă controlează anual legalitatea  veniturilor și cheltuielilor fiecărei formaţiuni politice care beneficiază de subvenție de la bugetul de stat potrivit prezentei legi.
  • Autoritatea Electorală Permanentă controlează, la fiecare 3 ani, legalitatea veniturilor și cheltuielilor formaţiunilor politice care nu beneficiază de subvenţie de la bugetul de stat potrivit prezentei legi.
  • Autoritatea Electorală Permanentă poate controla legalitatea finanţării formaţiunilor politice la sesizarea oricărei persoane interesate care prezintă dovezi privind încălcarea prevederilor prezentei legi sau, din oficiu, când există suspiciuni întemeiate privind încălcarea prevederilor prezentei legi.
  • În cazul în care în cadrul controlului efectuat de către Autoritatea Electorală Permanentă privind respectarea prevederilor legale referitoare la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale apar suspiciuni privind săvârșirea unor fapte de natură penală, Autoritatea Electorală Permanentă sesizează organele de urmărire penală.
  • La fiecare trei ani, situațiile financiare anuale întocmite de partidele politice care primesc subvenții de la bugetul de stat sunt supuse auditului, în condițiile legii.

DOCUMENTUL INTEGRAL AICI.

Citește și: SURSE - Miza ascunsă a moțiunii de cenzură: PSD se teme de o migrație a aleșilor locali .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.