Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele mici: De la alegerile locale la cele generale

După succesul USB la alegerile din București, este normal ca partidele mici să se simtă încurajate, măcar de principiu. Realitatea, este, însă, că alegerile parlamentare vor fi mai grele.

Există de fapt mai multe feluri de partide „mici”. Există PMP și ALDE, care s-au construit din fragmente ale partidelor vechi. Există partide mici dar vechi, precum PNȚCD sau PER, care au văzut multe alegeri la viața lor. Există partide mici și noi care abia au debutat anul acesta în alegeri. Și lista de categorii ar putea continua.

Pentru acest exercițiu am pus punctul de ruptură la pragul parlamentar (chiar dacă măsurătorile sunt făcute la nivel de voturi pentru Consiliile Județene).

content-imageRezultatul alegerilor pentru Consiliile Județene / CGMB 2016, exprimat ca procente la nivel național.

Vedem imediat cum prima „formațiune mică” de sub pragul electoral este Alianța PSD+UNPR care obține, în diversele județe unde a existat, un respectabil 4,64 % din voturile la nivel național. Asta apropo de victoria istorică a PNL care ar fi la o distanță de 5% de PSD.

Urmează Partidul Mișcarea Populară, atât de aproape și, totuși, atât de departe de pragul electoral. Perspectivele PMP sunt sumbre. Preluarea de resurse umane din din marile partide devine improbabilă după eșecul de a atinge pragul. De asemenea, drumul PMP spre inima electoratului pare a fi blocat. Tema anti-corupției nu mai poate fi susținută, „mulțumită” în bună măsură Elenei Udrea. Radicalismul naționalist nu fost câștigător la aceste alegeri și mă aștept să nu fie nici în continuare anul acesta. Pentru radicalismul pro-european există concurență din partea USB/USR. Iar un Băsescu moderat riscă să nu atragă voturi nici de la ultimii simpatizanți.

Trecem de UNPR care este posibilă să nici nu apuce alegerile. USB a avut o performanță excelentă la nivel de București, dar de aici până la pragul electoral mai este cale lungă. Alianțele nu sunt nici ele simplu de făcut deoarece pragul electoral crește.

Pragul electoral conform legii:

  • partid: 5% SAU 20% în min 4 circumscripții
  • alianță 2 membri: 8%
  • alianță 3 membri: 9%
  • alianță 4+ membri: 10%

Urmează PSRO pe care mi-e greu să-l clasific și apoi zona de amuzament. Inițial am vrut să nu trec nimic sub 1% dar am decis să las, ca să se vadă mai clar lipsa de forță pe care au avut-o anul acesta mișcările naționaliste.

Desigur, multe se pot schimba până la alegeri. Anul electoral 2016 este, cu siguranță, un an interesant din punct de vedere legal. Dar la parlamentare o schimbare semnificativă necesită mai mult efort decât la locale pentru toți cei implicați.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.