Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidelor li se va acorda între 0,01-0,04% din PIB: Stimulente pentru promovarea candidaţilor femei

AEP

Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat va fi de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, conform unei propuneri legislative adoptate luni de Senat, cu 83 de voturi pentru şi 10 abţineri. În cadrul dezbaterilor în plen, senatorul liberal Alina Gorghiu a propus un amendament, adoptat cu 94 de voturi favorabile. Potrivit acestuia, în cazul partidelor care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată "dublu proporţional" cu numărul mandatelor obţinute de candidaţii femei, conform Agerpres.

În acest fel, ar urma să fie modificată forma actuală, conform căreia pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat este majorată "proporţional" cu numărul mandatelor obţinute de candidaţii femei. "Suntem o ţară cu reprezentare politică parlamentară mult sub media europeană. Ne gândim, eu şi colegii mei, că genul acesta de stimulente şi pârghii ar putea încuraja liderii partidelor politice din România să îndrăznească mai mult, atunci când discută listele. Să nu mai vorbesc de faptul că în Cameră sunt două iniţiative legislative, legate de cote de gen, de anul trecut, care nu se discută, că nu e prioritate. (...) Şi Canada, şi Portugalia, şi Irlanda, şi Italia şi multe alte ţări au făcut acelaşi lucru simplu şi modificările legislative au dat roade", a precizat ea.

Iniţiatorul, Mircea Gheorghe Drăghici (deputat PSD), şi-a dorit ca suma alocată partidelor să fie cuprinsă între 0,02 - 0,04% din PIB, dar propunerea a fost modificată în urma unui amendament adoptat în Comisia juridică, astfel încât valoarea minimă a fost redusă la 0,01% din PIB. "Legea stabileşte un prag maxim ce nu poate fi depăşit în ceea ce priveşte alocarea bugetară pentru subvenţiile acordate partidelor politice de 0,04% din veniturile bugetare. Acest prag maximal nu a fost atins niciodată. Considerăm că, aşa cum este stabilit un prag maxim, este oportun să se stabilească şi un prag minim, de 0,02% din veniturile prevăzute în bugetul de stat, în acest fel putându-se asigura un tratament egal pentru toate partidele", se arată în expunerea de motive, semnată de Mircea Gheorghe Drăghici.

El menţionează că Legea 334/2006 stabileşte criteriile în baza cărora partidele politice primesc subvenţie de la bugetul de stat. Formula ia în calcul numărul de voturi obţinut la alegerile parlamentare (75%) şi la alegerile pentru consiliile judeţene (25%). Pe baza acestor performanţe se face o distribuire proporţională a sumei alocate de Autoritatea Electorală Permanentă. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.