Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul aflat la putere în Kazahstan a propus candidatura preşedintelui Tokaev pentru alegerile prezidenţiale

 Kasîm-Jomart Tokaev

Partidul aflat la putere în Kazahstan a propus joi candidatura actualului preşedinte al ţării, Kasîm-Jomart Tokaev, pentru alegerile prezidenţiale anticipate fixate pentru 20 noiembrie în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, informează AFP.

Aceste alegeri sunt menite în mod oficial să lanseze o "resetare" a sistemului politic din Kazahstan, ţară autoritară bogată în hidrocarburi şi aliată a Moscovei.

Acest scrutin intervine după ce preşedintele kazah a validat în septembrie reducerea mandatului prezidenţial la şapte ani fără posibilitatea de reînnoire, comparativ cu un mandat pe cinci ani ce putea fi reînnoit de două ori, cum era până acum, potrivit Agerpres.

În aceeaşi lună, Tokaev a semnat o lege prin care capitala Kazahstanului şi-a recăpătat fostul său nume de Astana, rupând astfel cu moştenirea ex-preşedintelui Nursultan Nazarbaev, care în 2019 numise capitala Nur-Sultan, după ce se menţinuse la putere aproape 30 de ani.

"Astăzi, am început să construim împreună o republică de succes. Este important că avem deja un lider cu care vor putea fi realizate toate proiectele noastre şi care nu va devia de la calea aleasă", a declarat Ierlan Koşanov, preşedintele partidului Amanat, în timpul unei reuniuni a acestui partid aflat la putere în Kazahstan.

Potrivit lui Koşanov, Kasîm-Jomart Tokaev "şi-a asumat pe deplin responsabilitatea în perioadele cele mai dificile pentru poporul nostru, menţinând statul şi împiedicând cufundarea ţării în haos".

Instalat la putere după demisia surprinzătoare a lui Nursultan Nazarbaev, care a condus în mod autoritar această fostă republică sovietică de la declararea independenţei sale în 1991 până în 2019, Kasîm-Jomart Tokaev, 69 de ani, a luat treptat distanţă faţă de moştenirea predecesorului şi mentorului său, demarând reforme şi îndepărtând influentul clan al fostului preşedinte.

Această turnură este tot mai evidentă după revoltele sângeroase care au zguduit Kazahstanul în ianuarie şi ale căror cauze rămân şi acum misterioase.

Lui Nursultan Nazarbaev i s-a retras de asemenea titlul de "Elbassy" - "Liderul Naţiunii" - statut care i-a oferit o autoritate considerabilă. Mai mulţi dintre apropiaţii săi au fost îndepărtaţi din posturi de răspundere şi unul dintre nepoţii săi a fost arestat pentru deturnare de fonduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.