Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Angelei Merkel se scufundă: Popularitatea CDU se erodează accelerat și poate obține majoritate doar cu ecologiștii

theleftberlin.files.wordpress.com
Angela Merkel CDU

Popularitatea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, este în scădere în contextul gestionării pandemiei şi, potrivit datelor unui sondaj, ar putea forma o coaliţie majoritară doar alături de Alianţa '90/Verzi, informează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citește și: Emanuel Ungureanu admite că sunt tensiuni în coaliție și acuză PNL: 'Dorința de a reface în culise alianța cu PSD este cât se poate de clară'

Conform sondajului, Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta) este creditată cu 29% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar din septembrie, în scădere de la 32,9% (cât a obţinut la ultimele alegeri federale). Alianţa '90/Verzi (ecologistă) are o popularitate de 21% (în creştere de la 8,9%), iar Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), actualul partener de guvernare al CDU, este creditat cu 16% (în scădere de la 20,5%).

Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este creditat cu 8% (în scădere de la 10,7%), formaţiunea Linke (stânga) ar obţine 8%, iar Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), 10% (în scădere de la 12,6%).

Majoritatea în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, va fi de 365 de voturi. Potrivit datelor acestui sondaj, Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin Socială (CDU/CSU) poate obţine majoritatea necesară pentru guvernare doar alături de Alianţa '90/Verzi. Această alianţă ar putea avea 397 de mandate. O alianţă CDU/CSU-SPD ar avea 358 de mandate, sub limita majorităţii parlamentare.

Premierul Bavariei, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate, este creditat cu 36% din intenţiile de vot dacă va fi desemnat candidat pentru postul de cancelar. Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin-Democrate, este creditat cu 21%. Robert Habeck, liderul Alianţei '90/Verzi, are o popularitate de 20%, iar Olaf Scholz, candidatul SPD la funcţia de cancelar, este creditat cu 15%.

Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) ar putea desemna candidatul la funcţia de cancelar pe baza sondajelor de opinie. Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel, a înregistrat rezultate slabe în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în landurile Rheinland-Pfalz şi Baden-Württemberg. Eşecul electoral a amplificat disputele privind desemnarea candidatului pentru postul de cancelar german, iar unul dintre aspiranţi, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale, a cerut o decizie rapidă.

Rezultatele par să reflecte nemulţumirile faţă de restricţiile antiepidemice şi faţă de situaţia economică şi socială. Multe critici îi vizează pe Jens Spahn, ministrul Sănătăţii, şi pe Peter Altmaier, ministrul Economiei şi Energiei, în contextul situaţiei epidemice, campaniei de vaccinare, amplificării numărului de contagieri în pofida restricţiilor stricte şi stimulentelor insuficiente destinate companiilor şi angajaţilor. Eşecul CDU probabil are legătură şi cu recentele cazuri de corupţie privind afaceri cu maşti medicale.

Criza politică intensifică disputele între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala din Bavaria a formaţiunii de centru-dreapta, Uniunea Creştin-Socială (CSU), pe tema desemnării candidatului CDU/CSU la funcţia de cancelar în scrutinul parlamentar programat în septembrie.

"Trebuie să ne consultăm şi să găsim în timp util cea mai bună modalitate care să ne asigure succes", a afirmat luni Markus Söder, premierul Bavariei şi liderul CSU.

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.