Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul care ar putea juca un rol decisiv în Germania pune condiții

Partidul Liber-Democrat din Germania

Partidul Liber-Democrat din Germania (FDP, liberal), care ar putea avea un rol decisiv în formarea unui guvern după alegerile din septembrie, a exclus să se alăture unei coaliţii care ar fi dispusă să ofere asistenţă financiară unei ţări din zona euro fără participarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Liderul FDP, Christian Lindner, a reacţionat astfel vineri la afirmaţia din ajun a ministrului german de finanţe, Wolfgang Schaeuble (Uniunea Creştin-Democrată, CDU, conservator), care a apreciat că orice noi programe de asistenţă pentru ţările din zona euro ar trebui concepute sub auspicii europene, fără a include FMI, scrie agerpres.ro.

Christian Lindner a respins totodată ideea ministrului de finanţe ca Mecanismul European de Stabilitate să fie transformat într-un fel de Fond Monetar European, subliniind că FDP nu va susţine o astfel de politică, pentru că o versiune europeană a FMI nu ar fi o instituţie independentă politic, iar o minoritate de ţări orientate spre stabilitate cum este Germania ar fi învinse de o majoritate de ţări cu politici fiscale mai relaxate.

"Pentru noi este absolut necesar ca expertiza independentă şi capitalul FMI să continue să fie parte instituţională în orice viitoare pachete de asistenţă în Europa", a declarat liderul FDP, acuzându-i pe conservatorii cancelarului Angela Merkel de un viraj de 180 de grade în privinţa asistenţei pentru statele zonei euro.

FDP a fost partener în coaliţia condusă de conservatorii germani în perioada 2009-2013, dar la ultimele alegeri nu a reuşit să treacă de pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament. Cele mai recente sondaje de opinie arată că după alegerile prevăzute pentru 24 septembrie vor intra în parlament şase partide, inclusiv FDP, faţă de patru în legislatura actuală. Nici conservatorii Angelei Merkel şi nici social-democraţii (SPD) nu vor putea însă guverna singuri şi va fi nevoie de negocieri pentru a forma un guvern stabil de coaliţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.