Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Evo Morales a reușit să spulbere blocada pe care opoziția încerca s-o ridice împotriva formațiunii președintelui bolivian

Evo Morales

O reuniune a responsabililor politici de dreapta şi de centru s-a încheiat sâmbătă în oraşul bolivian La Paz fără a se ajunge la constituirea în vederea alegerilor din mai a unui front comun pentru a împiedica revenirea la putere a partidului fostului preşedinte Evo Morales, notează AFP, potrivit Agerpres.

Reuniunea organizată de puternicul Comitet civic pro-Santa Cruz (CCPSC), la care au participat printre alţii preşedinta interimară Jeanine Anez şi foşti preşedinţi Carlos Mesa şi Jorge 'Tuto' Quiroga, a durat mai mult de şase ore.

Divergenţele de opinii dintre cei cinci candidaţi la preşedinţie prezenţi la reuniune nu au permis găsirea unui acord pentru a face bloc.

Participanţii au prevăzut să se întâlnească din nou la 3 aprilie, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative, pentru a trece în vedere situaţia şi a evita dispersarea electoratului de dreapta.

Citește și: Băsescu, în Parlamentul European, despre migranți: ‘Avem obligația să preluăm copii din insulele grecești în toate statele’

Preşedintele Comitetului civic, Romul Calvo, a afirmat în cursul unei conferinţe de presă că toţi cei cinci candidaţi prezenţi s-au angajat "să asigure că tirania (lui Evo Morales) nu revine să guverneze Bolivia". El nu a oferit detalii în legătură cu strategia avută în vedere.

Potrivit acestuia, candidaţii şi-au mai luat angajamentul "să elaboreze un consens parlamentar care să garanteze o gestionare guvernamentală paşnică" din partea viitorului executiv.

O "decizie definitivă" ar trebui să fie adoptată la 4 aprilie privind o opţiune unică în faţa lui Luis Arce, candidatul Mişcării spre socialism (MAS) a lui Evo Morales, situat pe primul loc în sondaje cu 26% din intenţiile vot într-o recentă anchetă de opinie realizată de institutul Mercados y Muestras.

Citește și: Cine este deputatul care a renunțat la pensia specială

Pe următoarele locuri se află Carlos Mesa şi Luis Fernando Camacho, la egalitate cu 17% din intenţiile de vot. Jeanine Anez este creditată cu 12%.

Candidatura preşedintei interimare a făcut parte dintre subiectele critice abordate în cursul reuniunii de sâmbătă. Mai mulţi participanţi au fost de părere că misiunea sa, încredinţată după plecarea lui Evo Morales în noiembrie pe fondul manifestaţiilor reclamând demisia lui, se limitează la convocarea alegerilor şi garantarea desfăşurării acestora în transparenţă.

Evo Morales, refugiat în Argentina după ce a petrecut o lună în Mexic, nu se poate prezenta la scrutinul prezidenţial din mai. El şi-a manifestat însă interesul de a candida pentru un loc în parlamentul bicameral care va fi reînnoit la 3 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.