Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul lui Putin cere deschis ÎNARMAREA separatiștilor din Ucraina

separatisti

Vladimir Vasiliev, șeful fracțiunii Rusia Unită - partid apropiat de Vladimir Putin - din Duma de Stat, a declarat că partidul a inițiat un apel la conducerea statului cu solicitarea de a începe livrările de produse militare către autoproclamatele republici din sud-estul Ucrainei, informează Interfax.

„Ne-am consultat pe această temă și am ajuns la înțelegerea că nu putem lăsa oamenii la mila regimului de la Kiev. În acest sens, facem apel la conducerea țării noastre să acorde asistență republicilor Lugansk și Donețk sub formă de provizii, de produse militare necesare pentru a descuraja agresiunea, precum și pentru a lua toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța cetățenilor”, a declarat Vasilyev la postul de televiziune Rossiya 24.

Potrivit lui Vasiliev, Rusia a așteptat mult timp ca „o decizie rezonabilă să prevaleze la Washington”, dar acest lucru nu s-a întâmplat. "Scenariul pe care Occidentul îl demonstrează în Ucraina amintește de o întoarcere la nazism și Bandera. Nu putem suporta asta. Suntem foarte îngrijorați de problema protejării vieții cetățenilor și compatrioților ruși care trăiesc pe teritoriul LPR. și DPR”, a spus Vasiliev.

Apel făcut și de prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus

De asemenea, pe lângă Vasiliev, și un înalt responsabil al Parlamentului rus, Andrei Turciak, a îndemnat miercuri Rusia să livreze arme separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, pe fondul tensiunilor în creştere la frontiera ucraineană, informează AFP. "În aceste condiţii, Rusia trebuie să acorde sprijinul necesar Republicilor populare Lugansk şi Doneţk, livrându-le unele tipuri de arme pentru a întări capacităţile lor defensive", a declarat Andrei Turciak, prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, la televiziunea publică, relatează Agerpres. Reprezentant de marcă al partidului puterii, Rusia Unită, Turciak a acuzat autorităţile de la Kiev că "pregătesc o agresiune militară" împotriva acestor regiuni separatiste proruse.

Declaraţiile lui Turciak marchează prin urmare o schimbare în poziţia oficială rusă afişată până acum.

Potrivit lui Andrei Turciak, partidul Rusia Unită este foarte îngrijorat de livrările de arme occidentale pentru guvernul ucrainean, anunţate de SUA, Regatul Unit şi ţările baltice.

Numărul de tiruri ce au vizat regiunile Doneţk şi Lugansk "a crescut (...), civili sunt pe cale să fie ucişi", a susţinut Turciak, îndemnând "să fie oprit regimul de la Kiev".

Context

Occidentul, în special Washingtonul, acuză la rândul său Rusia că a comasat zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, în vederea unei eventuale invazii asupra vecinului său ucrainean.

Rusia dezminte orice proiect de ofensivă, însă condiţionează detensionarea de o serie de exigenţe, printre care încheierea unor tratate care să garanteze că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză deja Moscova de sprijin militar şi financiar acordat separatiştilor proruşi împotriva cărora armata ucraineană luptă în estul Ucrainei din 2014, însă Moscova respinge acuzaţia.

Rusia a anexat în 2014 peninsula Crimeea, după o revoluţie prooccidentală în Ucraina. În urma acestei anexări, un conflict între separatiştii proruşi şi forţele Kievului a izbucnit în estul Ucrainei, făcând până acum peste 13.000 de morţi.

Vezi și: Un politician din partidul lui Putin vrea anexarea Kazahstanului: 'Susțin organizarea unui referendum în Kazahstan' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.