Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Muncitorilor a lansat candidatura fostului preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva împotriva lui Bolsonaro la alegerile din octombrie

Al Jazeera
Luiz Inacio Lula da Silva

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost nominalizat oficial joi de formaţiunea sa politică, Partidul Muncitorilor (PT), pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 2 octombrie împotriva actualului deţinător al funcţiei, Jair Bolsonaro, într-un scrutin care se anunţă cel mai polarizat din ultimele decenii, transmite Reuters.

O victorie a lui Lula, care deţine un avans de două cifre în sondaje, ar reprezenta o revenire uluitoare a fostului lider sindical.

Lula, care a condus Brazilia timp de două mandate între 2003 şi 2010, a petrecut 580 de zile în închisoare pentru condamnări de corupţie care au fost ulterior anulate.

Politicianul de stânga în vârstă de 76 de ani nu a luat parte la convenţia PT, desfăşurată într-un hotel din centrul metropolei Sao Paolo, la care alte şase partide de coaliţie l-au susţinut pentru a şasea candidatură la prezidenţiale.

Împotriva sfatului consilierilor săi apropiaţi, Lula a decis să meargă în campanie şi s-a întâlnit cu alegători din statul său natal Pernambuco, din nord-estul sărac al ţării, potrivit Agerpres.ro.

Pentru a-i atrage pe alegătorii moderaţi dezamăgiţi de guvernul lui Bolsonaro şi pentru a-şi atenua imaginea de exponent al stângii radicale, Lula l-a ales pe Geraldo Alckmin, fost guvernator al Sao Paolo şi un centrist respectat de oamenii de afaceri, pentru a candida în tandem.

Lula promite că va creşte rolul statului în economie şi protecţia socială, în condiţii de piaţă liberă.

Devansat în sondaje, Bolsonaro a pus în mod repetat la îndoială sistemul de vot electronic din Brazilia, susţinând că acesta ar fi vulnerabil la fraude, ceea ce a provocat temeri că actualul preşedinte va refuza să accepte o înfrângere în octombrie.

Bolsonaro 'încearcă să semene confuzie răspândind îndoieli cu privire la maşinile de vot, dar, în realitate, ceea ce nu vrea este ca oamenii muncitori din această ţară să voteze. Nu vrea ca voi să votaţi', a spus Lula miercuri la un miting în Garanhuns, oraşul său natal din Pernambuco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.