Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Socialist al premierului Edi Rama a câştigat alegerile parlamentare în Albania

reuters
edi rama, albania, socialisti

Partidul Socialist al premierului Edi Rama a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Albania, cu 49% dintre voturile exprimate, a anunţat marţi Comisia electorală, după numărarea a 94% din buletinele de vot, transmite dpa.

Socialiştii sunt creditaţi cu 94 de mandate din totalul de 140, reuşind să-şi păstreze atât scorul electoral anterior din 2017, cât şi numărul de locuri în parlament, potrivit agerpres.ro.

Edi Rama, care urmează să preia al treilea mandat succesiv de prim-ministru, a promis în mod repetat îmbunătăţirea actului de guvernare într-o ţară care se luptă cu birocraţia ineficientă, corupţia şi emigraţia ridicată. În precedentele sale două mandate, el a tins spre un stil autoritar de guvernare.

Partidul Democrat, de opoziţie, a obţinut 39% din voturi şi 59 de mandate (un plus de 10 procente şi 16 mandate), iar aliatul său, Mişcarea Socialistă pentru Integrare (LSI), 7% din voturi şi patru locuri în parlament. LSI, condus de Monika Kryemadhi, soţia preşedintelui albanez Ilir Meta, este perdantul clar al scrutinului, văzându-şi înjumătăţit scorul electoral şi urmând să mai deţină doar 12 mandate.

Partidul Social Democrat al omului de afaceri Tom Doshi a obţinut trei mandate, faţă de unul singur în legislatura anterioară.

Prezenţa la vot a fost de 48%, cu trei puncte procentuale peste cea din 2017, care a marcat un minim istoric.

Albania, o dictatură de tip stalinist până la începutul anilor 1990, a trecut ulterior prin schimbări profunde şi a devenit o economie de piaţă. În 2009 a aderat la NATO, iar anul trecut a primit undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Ziua scrutinului a fost liniştită, în contrast cu alegeri anterioare. Acuzaţiile de fraudă electorală şi cumpărare de voturi, obişnuite în trecut, au fost absente iniţial.

Observatorii internaţionali au apreciat că alegerile 's-au caracterizat printr-o campanie vie şi incluzivă', deşi folosirea abuzivă de fonduri publice în timpul campaniei a provocat unele îngrijorări.

Acest fapt a fost remarcat de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi de comisarul european pentru politica de vecinătate, Oliver Varhelyi, care au transmis, într-un comunicat, că 'Albania a parcurs un drum lung pe drumul său spre Uniunea Europeană'.

'Ne aşteptăm ca noul parlament albanez şi noul guvern să continue agenda de reforme cu determinare, mai ales în ce priveşte statul de drept', au adăugat oficialii europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.