Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Verzii îşi începe al doilea mandat la conducerea landului german Baden-Wuerttemberg, într-o coaliţie cu creştin-democraţii

digi24.ro
Germania

Partidul Verzii îşi începe al doilea mandat la conducerea landului german Baden-Wuerttemberg, în cadrul unei coaliţii ce ar putea prefigura viitoarea guvernare la nivel naţional după alegerile federale din septembrie, notează marţi dpa.

Verzii, conduşi în Baden-Wuerttemberg de un politician veteran popular, Winfried Kretschmann, au semnat miercuri un acord de coaliţie cu Uniunea Creştin-Democrată, partidul de centru-dreapta al cancelarului Angela Merkel, potrivit agerpres.ro.

Cele două formaţiuni vor guverna pe o platformă pe care Kretschmann a descris-o anterior drept 'cel mai verde contract de coaliţie din toate timpurile', ce prevede subvenţii suplimentare pentru energia eoliană şi solară, precum şi angajamentul de realizare a unei reforme electorale.

Pe parcursul negocierilor care s-au întins pe săptămâni, CDU a insistat pe necesitatea ca Baden-Wuerttemberg să dispună de finanţe solide şi sustenabile.

Preşedinta parlamentului regional, Muhterem Aras (Verzii), votată pentru un al doilea mandat, a declarat că alegerea sa, ca femeie provenită din imigraţie, arată ceea ce este posibil în democraţia germană.

Baden-Wuerttemberg este unicul land german în care Verzii sunt partenerul principal din coaliţie, după ce au câştigat 31,6% din sufragii în alegerile din luna martie.

O creştere constantă a sprijinului faţă de Verzi la nivel naţional, vizibilă în sondaje, a condus la speculaţii conform cărora partidul ar putea forma o coaliţia similară la nivel federal cu CDU după alegerile de la 26 septembrie.

O altă posibilitate, dacă Verzii vor continua să crească în popularitate, este chiar ca aceştia să ocolească CDU şi să formeze o coaliţie în trei cu partide de stânga.

În sondaje, Verzii sunt creditaţi la nivel naţional cu procente între 23 şi 26% din intenţiile de vot, care îi plasează fie umăr la umăr, fie puţin în faţa CDU.

Actualii parteneri la guvernare ai creştin-democraţilor, social-democraţii, stagnează la circa 15%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.