Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partizanii pro-Tudose, jucați pe degete de Dragnea. Cum se decide soarta lui Bădalău

În PSD, Liviu Dragnea  aproape că a terminat procesul de izolare/neutralizare a celor care  l-au susținut pe Mihai Tudose. Metoda a fost una curioasă. Unii dintre cei mai vehemenți partizani ai fostului premier au fost momiți si recompensați cu funcții. Alții, precum  Ecaterina Andronescu, eliminați și lăsați simpli parlamentari. Pentru numărul doi din PSD,  Nicolae Bădălău s-au vehiculat mai multe  ipoteze, inclusiv debarcarea  acestuia din funcție la viitorul CEX. Surse din PSD susțin însă că tot așa-zisul conflict dintre Dragnea  și Bădălău ar fi de fapt o fațadă, a cărui victimă a  căzut deja Tudose.

Hans Klemm a dat-o de gol pe Viorica Dăncilă: Ce SUBIECT SENSIBIL a fost discutat

În partid  și în presă se  știe că Bădălău ar trebui să deschidă lista neagră a celor au susținut  acțiunile lui Tudose în partid. Rezultatul e  binecunoscut. Tudose nu a obținut decât șase voturi de susținere în CEX-ul care i-a tranșat soarta de premier. Prea puține pentru o tabără în care păreau că s-au înregimentat  lideri de filiale cu influență  și experiență politică precum Bădălău, Marcel Ciolacu, Adrian Țuțuianu sau Gabriela Firea. Greu de crezut că aceștia s-ar fi  înhămat la sprijinirea unei partide fără șanse de la bun început, dacă alta nu ar fi fost miza.

Iar miza a constat în  pregătirea unei capcane pentru  debarcarea lui Tudose din funcție prin votul legitim al conducerii de partid și nu printr-o nouă moțiune de cenzură. Potrivit unor surse din conducerea PSD, totul ar fi pornit de la o partidă de vânătoare, o practică obișnuită printre liderii social-democrați, de această dată  organizată chiar de Bădălău. Contează însă actorii care au fost prezenți la această socializare: în afară de liderul de Girgiu, au fost  Liviu Dragnea- Teleorman, Paul Stănescu, liderul de Olt, Ionel Arsene-Neamț, Dumitru Buzatu-Vaslui și  Marcel Ciolacu - Buzău.

Potrivit surselor citate, acolo s-au pus cap la cap detaliile în etape care trebuiau să servească debarcării lui Tudose din funcția de premier.De la ideea unei remanieri mai ample care să vizeze inclusiv oamenii lui Tudose pentru provocarea acestuia, s-ar fi ajuns la planul, mai detaliat, al fabricării unei noi grupări în partid în jurul acestuia, care să-i ofere iluzia că poate  fi un competitor pentru Dragnea în PSD. În  fapt, o momeală preagătită cu multă grijă de Dragnea cu luni în urmă. "Prietenul" lui Tudose, Marcel Ciolacu, fusese deja plantat vicepremier fără portofoliu în  cabinetul acestuia. Deși toată lumea îl considera  omul de încredere al  actualului lider PSD, Ciolacu a cultivat  propria lui relația de prietenie cu Tudose pentru a-i câștiga încrederea, susțin sursele citate.

Au urmat, rând pe rând, apropierea altor lideri de partid de fostul premier: un Adrian Țuțuianu nemulțumit că fusese înlăturat de Draganea și din fruntea MAPN în  timpul guvernării Grindeanu,  un Dumitru Buzatu într-o fază inițială, Marian Oprișan și în fine Bădălău, cel  nemulțumit că  de fiecare dată când se punea problema unei remanieri, oamenii săi erau lăsați pe dinafara calculelor pentru portofoliu de ministru de către liderul său de partid.

Cu grupul  nemulțumiților coagulat în spatele său, Tudose a mușcat momeala, și-a jucat șansa si a pierdut la un scor care a legitimat și a întărit și mai mult  poziția și autoritatea lui Liviu Dragnea în partid. În fapt, Dragnea s-a folosit de "jucătorul de șah" Tudose pentru a demonstra oricărui viitor  pretendent că e mai înțelept să nu încerce să-i arunce mănușa.

Cu lecția predată adversarilor din partid, Dragnea  a trecut la o serie de măsuri care amintesc de dictonul divide et impera. Cu o mână a mângâiat, cu cealaltă a eliminat. Ecaterina Andronescu, care a picat în plasa țesută pentru Tudose,  criticând actuala conducere, a ramăs fără șefia Comisiei pentru educație de la Senat.

Demisionar din funcția de vicepremier, Ciolacu s-a întors și el "cu fruntea sus" în Parlament, unde continuă să se "dedice serviciului public în beneficiul României", din funcția confortabilă de chestor al Camerei Deputaților, preluată cu sprijinul lui Dragnea. Adrian Țuțuianu, unul dintre  susținătorii lui Tudose, a  urcat, la rândul său, din funcția de secretar în cea de vicepreședinte al Senatului.

Postul fusese deținut de către Bădălău în sesiunea trecută, iar eliminarea lui din această ecuație a alimentat scenariile mazilirii sale  și din funcția de președinte executiv. Plecat în concediu în State, absent de la validarea noului Guvern Dăncilă, Bădălău a alimentat, prin lipsă, aceste presupuneri. Cum niciun ministru nu a fost numit din zona de influență a  numărului doi din partid,  situația a  întărit ideea că Bădălău se află în dizgrația totală a lui Dragnea și că urmează un vot de schimbare a acestuia în viitorul CEX.

S-a vorbit deja de înlocuitori: Paul Stănescu, Mihai Tudose sau chiar Marian Oprişan au fost vehiculați ca posibili înlocuitori în această funcție. Totuși, se pare ca Dragnea este mulțumit cu rolul pe care Bădălău l-a jucat, premeditat sau nu, în dejucarea amenințării care o reprezenta Tudose pentru poziția sa de lider.

Potrivit unor surse din partid,  Dragnea nu va cere schimbarea acestuia din funcția de președinte executiv, prea multe interese comune legându-i pe cei doi social-democrați pentru ca să se ajungă la o adevărată ruptură. Cum o serie de  președinții de comisii parlamentare au fost vacantate în utima vreme prin propulsarea unor social-democrați ca miniștri în noul Guvern Dăncilă, nu este exclusă numirea lui Bădălău într-una din aceste funcții, ca premiu de consolare sau recompensă pentru aportul său în cazul Tudose, ne-au mai precizat sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.