Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pas spre viitor: La ce este bună trigonometria, de unde provin găurile negre și de ce găinile își clocesc ouăle? Cum ne răspunde inteligența artificială

8ways.ch
inteligenta artificiala

Luna aceasta, Jeremy Howard, un cercetător în domeniul inteligenței artificiale, i-a prezentat fiicei sale de 7 ani un chatbot online numit ChatGPT, anunță dnyuz.com. Acesta fusese lansat cu câteva zile înainte de OpenAI, unul dintre cele mai ambițioase laboratoare de inteligență artificială din lume.

El i-a spus să întrebe chatbotul experimental orice îi venea în minte. Ea a întrebat la ce este bună trigonometria, de unde provin găurile negre și de ce găinile își clocesc ouăle. De fiecare dată, acesta a răspuns într-o proză clară și bine punctată. Când a cerut un program de calculator care să poată prezice traiectoria unei mingi aruncate în aer, acesta i-a răspuns și la această întrebare.

În următoarele câteva zile, Howard - un cercetător de date și profesor a cărui activitate a inspirat crearea ChatGPT și a unor tehnologii similare - a ajuns să vadă chatbotul ca pe un nou tip de tutore personal. Acesta ar putea să o învețe pe fiica sa matematică, științe și engleză, ca să nu mai vorbim de alte câteva lecții importante. Principalul dintre ele: Să nu crezi tot ce ți se spune.

"Este emoționant să o văd cum învață astfel", a spus el. "Dar i-am spus și ei: Nu aveți încredere în tot ceea ce vă dă. Poate face greșeli".

OpenAI se numără printre numeroasele companii, laboratoare academice și cercetători independenți care lucrează pentru a construi chatbots mai avansați. Aceste sisteme nu pot discuta exact ca un om, dar adesea par să o facă. De asemenea, ele pot prelua și reambala informații cu o viteză pe care oamenii nu ar putea-o niciodată. Ele pot fi considerate asistenți digitali - precum Siri sau Alexa - care înțeleg mai bine ceea ce căutați și vă oferă ceea ce căutați.

După lansarea ChatGPT - care a fost folosit de peste un milion de persoane - mulți experți consideră că acești noi chatbots sunt pregătiți să reinventeze sau chiar să înlocuiască motoarele de căutare pe internet, precum Google și Bing. Ele pot oferi informații în propoziții strânse, mai degrabă decât în liste lungi de linkuri albastre. Acestea explică conceptele în moduri pe care oamenii le pot înțelege. Și pot furniza fapte, generând în același timp planuri de afaceri, subiecte pentru lucrări la termen și alte idei noi de la zero.

"Aveți acum un computer care poate răspunde la orice întrebare într-un mod care are sens pentru un om", a declarat Aaron Levie, directorul executiv al unei companii din Silicon Valley, Box, și unul dintre numeroșii directori care explorează modalitățile prin care aceste chatbots vor schimba peisajul tehnologic. "Poate extrapola și lua idei din diferite contexte și le poate îmbina."

Noile chatbots fac acest lucru cu ceea ce pare a fi o încredere totală. Dar nu spun întotdeauna adevărul. Uneori, eșuează chiar și la aritmetica simplă. Ei amestecă realitatea cu ficțiunea. Și, pe măsură ce continuă să se îmbunătățească, oamenii le-ar putea folosi pentru a genera și răspândi neadevăruri.

Google a construit recent un sistem special pentru conversații, numit LaMDA, sau Modelul lingvistic pentru aplicații de dialog. În această primăvară, un inginer Google a afirmat că acesta este sensibil. Nu era, dar a captat imaginația publicului. "Ceea ce îți oferă este ca un fel de film de Aaron Sorkin", a spus el. Dl Sorkin a scris "The Social Network", un film adesea criticat pentru că a întins adevărul despre originea Facebook. "Unele părți vor fi adevărate, iar altele nu vor fi adevărate".

El a cerut recent atât LaMDA, cât și ChatGPT să discute cu el ca și cum ar fi Mark Twain. Când i-a cerut lui LaMDA, acesta a descris în scurt timp o întâlnire între Twain și Levi Strauss și a spus că scriitorul a lucrat pentru mogulul de blue-jeans în timp ce locuia în San Francisco la mijlocul anilor 1800. Părea adevărat. Dar nu era adevărat. Twain și Strauss au locuit în San Francisco în aceeași perioadă, dar nu au lucrat niciodată împreună.

Oamenii de știință numesc această problemă "halucinație". La fel ca un bun povestitor, chatbots au un mod de a lua ceea ce au învățat și de a remodela în ceva nou - fără a ține cont dacă este adevărat sau nu.

LaMDA este ceea ce cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale numesc o rețea neuronală, un sistem matematic modelat în mod vag pe rețeaua de neuroni din creier. Aceasta este aceeași tehnologie care traduce între franceză și engleză pe servicii precum Google Translate și care identifică pietonii în timp ce mașinile care se conduc singure navighează pe străzile orașelor.

O rețea neuronală învață abilități prin analizarea datelor. De exemplu, prin identificarea modelelor în mii de fotografii de pisici, poate învăța să recunoască o pisică.

În urmă cu cinci ani, cercetătorii de la Google și de la laboratoare precum OpenAI au început să proiecteze rețele neuronale care analizează cantități enorme de text digital, inclusiv cărți, articole de pe Wikipedia, știri și jurnale de chat online. Oamenii de știință le numesc "modele lingvistice mari". Identificând miliarde de modele distincte în modul în care oamenii conectează cuvintele, numerele și simbolurile, aceste sisteme au învățat să genereze texte pe cont propriu.

Capacitatea lor de a genera limbaj i-a surprins pe mulți cercetători din domeniu, inclusiv pe mulți dintre cercetătorii care le-au construit. Tehnologia putea imita ceea ce oamenii scriseseră și combina concepte disparate. Puteai să-i ceri să scrie o scenă din "Seinfeld" în care Jerry învață o tehnică matematică ezoterică numită algoritm de sortare cu bule - și o făcea.

Cu ChatGPT, OpenAI a lucrat pentru a perfecționa tehnologia. Aceasta nu face conversații libere la fel de bine ca LaMDA de la Google. A fost conceput pentru a funcționa mai mult ca Siri, Alexa și alți asistenți digitali. Ca și LaMDA, ChatGPT a fost antrenat pe o mare de text digital cules de pe internet.

Pe măsură ce oamenii testau sistemul, acesta le cerea să evalueze răspunsurile sale. Au fost convingătoare? Au fost utile? Au fost veridice? Apoi, prin intermediul unei tehnici numite învățare prin întărire, a folosit evaluările pentru a perfecționa sistemul și pentru a defini cu mai multă atenție ceea ce ar face și ceea ce nu ar face.

"Acest lucru ne permite să ajungem în punctul în care modelul poate interacționa cu dumneavoastră și să recunoască atunci când greșește", a declarat Mira Murati, directorul de tehnologie al OpenAI. "Poate respinge ceva care este nepotrivit și poate contesta o întrebare sau o premisă care este incorectă."

Metoda nu a fost perfectă. OpenAI i-a avertizat pe cei care folosesc ChatGPT că "poate genera ocazional informații incorecte" și "produce instrucțiuni dăunătoare sau conținut tendențios". Dar compania intenționează să continue să perfecționeze tehnologia și le reamintește celor care o folosesc că este încă un proiect de cercetare.

Google, Meta și alte companii se ocupă, de asemenea, de problemele de acuratețe. Meta a eliminat recent o previzualizare online a robotului său de chat, Galactica, deoarece acesta a generat în mod repetat informații incorecte și tendențioase.

Experții au avertizat că societățile nu controlează soarta acestor tehnologii. Sisteme precum ChatGPT, LaMDA și Galactica se bazează pe idei, lucrări de cercetare și coduri informatice care circulă liber de ani de zile.

Companii precum Google și OpenAI pot face ca tehnologia să avanseze mai rapid decât altele. Dar cele mai recente tehnologii ale acestora au fost reproduse și distribuite pe scară largă. Ele nu pot împiedica oamenii să folosească aceste sisteme pentru a răspândi dezinformări.

Așa cum domnul Howard a sperat că fiica sa va învăța să nu aibă încredere în tot ceea ce citește pe internet, el a sperat că societatea va învăța aceeași lecție. "Ați putea programa milioane de astfel de roboți pentru a părea ca niște oameni, purtând conversații menite să convingă oamenii de un anumit punct de vedere", a spus el. "Am avertizat despre acest lucru de ani de zile. Acum este evident că acest lucru abia așteaptă să se întâmple".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.