Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pași importanți pentru Republica Moldova! Autoritățile de la Chișinău s-au întâlnit cu reprezentanții Comisiei Europene

euneighbourseast.eu
moldova ue

Republica Moldova face pași tot mai mulți și mai importanți pe calea aderării sale la Uniunea Europeană. În acest sens, la Chișinău a avut loc cea de-a doua ședință a Comitetului Director al Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024. La întrunire au participat reprezentanții Consiliului Europei, dar și autoritățile de la Chișinău, conform deschide.md.

Evenimentul a avut drept scop evaluarea progreselor înregistrate până în prezent în implementarea Planului de acțiune. Moderatorul discuțiilor a fost Claus Neukirch, director de Coordonare de Programe al Consiliului Europei.

Sprijinirea Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme democratice rămâne o prioritate pentru Consiliul Europei, în special în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Datorită parteneriatului puternic cu UE și al sprijinului venit din partea statelor noastre membre ale Consiliului Europei și cele cu statut de observator , vom continua să susținem Republica Moldova prin intermediul actualului Plan de acțiune 2021-2024, dar și pe viitor", a declarat Claus Neukirch.

Din partea autorităților moldave a fost prezent Vladimir Cuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Cred că suntem conștienți cu toții de importanța Planului de acțiune pentru instituțiile naționale de orice nivel, proiectele căruia sunt racordate plenar cu obiectivele Republicii Moldova, inclusiv a celor de integrare europeană. Sprijinul oferit țării noastre este cu atât mai valoros în contextul provocărilor pe care le confruntăm, al crizelor regionale și  mondiale, dar și al consecințelor războiului din țara vecină, Ucraina”, a spus Vladimir Cuc.

Falk Lange, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, s-a referit la evoluțiile și realizările recente obținute în procesul de implementare a Planului de acțiune 2021-2024, dar a trasat și prioritățile pentru activitatea Consiliului Europei în Republica Moldova, care vor fi cuprinse în proiectul următorului Plan de acțiune 2025 – 2028.

Implementarea Planului de acțiune pentru Republica Moldova a consolidat și mai mult dialogul cu partenerii din cadrul Consiliului Europei. Unul dintre cele mai importante rezultate obținute în urma implementării Planului de acțiune este consolidarea politicii penale. De asemenea, am obținut mai multe rezultate necesare pentru consolidarea mecanismelor de integritate. Măsurile care sunt promovate în cadrul tuturor programelor Consiliului Europei, ne ajută să asigurăm o mai bună implementare a tuturor standardelor mecanismelor de monitorizare ale Consiliului Europei privind drepturile fundamentale ale omului și justiția”, a punctat Stela Braniște, secretar adjunct al Ministerului Justiției.

Reprezentanții instituțiilor beneficiare din Republica Moldova au trecut în revistă progresele înregistrate în ultimul an, ca parte a Planului de acțiune, au evidențiat provocările întâmpinate în implementarea recomandărilor și au enumerat pașii care urmează să fie întreprinși în perioada următoare.

Totodată, autoritățile publice prezente la eveniment au subliniat importanța proiectelor de asistență implementate de Consiliul Europei și impactul acestora asupra proceselor de reformare a justiției, luptei împotriva corupției, susținerii educației pentru cetățenie democratică, combaterii traficului de ființe umane, consolidării domeniului constituțional, a studiilor constituționale și electorale, susținerii libertății și pluralismului mass-media,  a democrației locale și descentralizării.

La finalul reuniunii, reprezentanții Consiliului Europei și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au trecut în revistă acțiunile prioritare pentru anul 2024 în vederea implementării Planului de Acțiune, cum ar fi consolidarea capacităților pentru implementarea noii legislații privind discursul de ură, îmbunătățirea implementării Convenției de la Istanbul și promovarea transparenței proprietății mass-media.

În după-amiaza aceleiași zile s-a întrunit și Comitetul Director privind implementarea proiectelor comune ale Uniunii Europene și Consiliului Europei realizate în cadrul Parteneriatului pentru Buna Guvernare (PBG), pentru a discuta stadiul implementării proiectelor dedicate consolidării justiției, combaterii criminalității economice, promovării egalității și nediscriminării,  promovării accesului femeilor la justiție și combaterii violenței împotriva femeilor. Reprezentanții instituțiilor beneficiare au apreciat rolul important pe care-l are Programul în susținerea agendei de priorități pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în baza standardelor Consiliului Europei. Datorită flexibilității sale, „Parteneriatul pentru buna guvernare” continuă să răspundă nevoilor emergente ale partenerilor naționali.

Planul de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021 – 2024 este un instrument de programare strategică menit să alinieze în continuare legislația, instituțiile și practicile naționale ale Republicii Moldova la standardele europene în ceea ce privește drepturile omului, statul de drept și democrația. Incluzând 17 domenii de intervenție, cu un buget total de aproximativ 24 de milioane euro, planul de acțiuni este și un instrument de sprijinire a Republicii Moldova în îndeplinirea obligațiilor sale în calitate de stat membru al Consiliului Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.