Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pasionaţii de scufundări marine vor putea vizita epava navei Britannic, scufundată în Marea Egee

www.ziardecluj.ro
scafandri

Pasionaţii de scufundări marine pot de acum înainte să viziteze epava navei Britannic - "o soră" a legendarului pachebot Titanic -, care s-a scufundat în Marea Egee în 1916, a anunţat vineri Guvernul Greciei, informează DPA.

Permisele pentru vizitarea epavei Britannic şi a altor 10 nave aflate pe fundul Mării Egee vor fi emise în format electronic şi fără obstacole birocratice, a promis Ministerul elen al Culturii, potrivit căruia măsura a intrat imediat în vigoare după ce a fost anunţată.

Vizitatorii subacvatici vor putea doar să observe epavele şi să realizeze fotografii şi înregistrări video. Niciun artefact nu trebuie să fie luat de pe aceste epave, potrivit Agerpres.ro.

În Grecia, scufundările marine organizate pentru a admira epave reprezintă o activitate monitorizată cu stricteţe din cauza temerilor legate de furtul unor obiecte care datează din Antichitate sau care au o importanţă istorică deosebită.

De obicei, astfel de permise sunt eliberate după ce sunt analizate timp de multe luni de Ministerul Culturii de la Atena. Scufundările neautorizate sunt pedepsite cu amenzi severe şi trimiterea la închisoare.

Britannic a fost una dintre cele mai mari nave din lume care s-au scufundat în timpul Primului Război Mondial.

Pe 21 noiembrie 1916, această navă, care fusese transformată într-un spital plutitor, urma să îi transporte pe soldaţii britanici răniţi şi aflaţi într-o bază navală până în oraşul Moudros de pe insula Limnos din Marea Egee.

Britannic s-a scufundat după ce a lovit o mină marină, probabil de origine germană. Nava a avut nevoie de o oră pentru a se scufunda complet.

Cele mai multe dintre cele peste 1.100 de persoane aflate la bord au reuşit să urce la timp în bărci de salvare - spre deosebire de pasagerii de pe pachebotul Titanic, care s-a scufundat în Atlanticul de Nord în 1912 - şi au ajuns cu bine pe insula Kea, aflată în apropiere.

Cu toate acestea, 30 de persoane au murit atunci când una dintre elicele navei s-a prăbuşit peste o barcă de salvare.

Exploratorul francez Jacques-Yves Cousteau a fost prima persoană din lume care a descoperit şi a filmat epava navei Britannic, la jumătatea anilor 1970.

Britannic a fost cel al treilea şi totodată cel mai mare vas construit într-o serie de trei nave-gigant gestionate de compania White Star Line, fiind o "soră" a pacheboturilor Titanic şi Olympic. Spre deosebire de "surorile" ei, nava Olympic a avut o carieră lungă şi glorioasă - între anii 1911 şi 1935 - şi a fost singura dintre ele care nu s-a scufundat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.