DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pastorala de Paște a Patriarhului Daniel: 'Iubirea răstignită învinge păcatul, iadul și moartea'

Inquam Photos / Octav Ganea
Patriarhul Daniel Florii

Iubirea milostivă și smerită a lui Hristos pentru oameni este mai tare decât păcatul, decât moartea și decât iadul, ca forme de existență egoistă, însingurată și nefericită, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști.

"De ce trebuie să mărturisim noi adevărul Învierii Domnului Iisus Hristos ca biruință asupra păcatului, asupra morții și asupra iadului? Pentru că iubirea milostivă și smerită a lui Hristos pentru noi, oamenii, este mai tare decât păcatul, decât moartea și decât iadul, ca forme de existență egoistă, însingurată și nefericită. În acest sens și Biserica Domnului Iisus Hristos, unită cu El prin harul Sfântului Duh, este mai tare decât porțile iadului (cf. Matei 16, 18). De ce? Pentru că Biserica lui Hristos este comuniunea sfântă și veșnică a oamenilor cu Preasfânta Treime, Izvorul vieții și al iubirii veșnice (cf. 2 Corinteni 13, 13)", spune patriarhul.

Citește și: Victoria Beckham a început să-și vândă hainele în supermarketuri

Potrivit acestuia, "Sfintele Evanghelii ne arată, însă, că, înainte de răstignire și moarte, Iisus nu a răspuns la violență cu violență, refuzând folosirea sabiei pregătite de Simon-Petru (cf. Ioan 18, 10) și nu a răspuns la răutate cu răutate, ci S-a rugat pentru iertarea ucigașilor Săi, zicând: 'Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac' (Luca 23, 34)".

"Când sufletul omului se umple de gânduri rele, de viclenie, de ură, de invidie și de violență, atunci el se deschide spre iad (cf. Psalmul 87, 3). Însă, când sufletul omului se umple de pocăință smerită și iertare sinceră, de pace și de iubire milostivă, atunci el se deschide spre rai. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos ne învață că 'Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru (Luca 17, 21)'", afirmă patriarhul.

Citește și: Holograma lui Stephen Hawking a apărut la Hong Kong / VIDEO

Întâistătătorul BOR consideră că numai "credința noastră în biruința lui Hristos Cel înviat asupra păcatului, asupra morții și asupra iadului ne întărește în lupta noastră cu patimile egoiste individuale sau colective și în lupta cu duhurile răutății (cf. Efeseni 6, 12), care produc adesea deznădejde sau însingurare în suflete, ceartă și dezbinare în familie și societate, violență și crimă, conflicte de putere și războaie în lume ș.a".

"Prin urmare, bucuria biruinței Domnului Iisus Hristos asupra păcatului, asupra morții și asupra iadului ne cheamă să ne rugăm și să lucrăm pentru pace și viață, să aducem bucurie în jurul nostru, ajutând, după putință, prin cuvânt și faptă, pe cei care au nevoie de iubirea și ajutorul nostru", îndeamnă patriarhul.

Citește și: DESPĂRȚIRE-ȘOC între vedete: Janet Jackson s-a despărțit de soțul său, miliardarul qatarez Wissam al-Mana

Amintind că Sfântul Sinod al BOR a proclamat 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești, dar și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, PF Daniel subliniază că aceasta "este o datorie morală față de înaintași, care, în vremuri ostile Bisericii și religiei în general, au mărturisit credința lor în Hristos Cel răstignit și înviat, cu prețul pierderii libertății sau chiar a vieții''.

"Lumina martirilor trebuie comemorată cu recunoștință și venerație, ea fiind totodată izvor de putere spirituală în viața și misiunea Bisericii astăzi", arată patriarhul.

Citește și: INCREDIBIL Faimosul Stephen Hawking pleacă în SPAȚIU

În preajma Sărbătorii Pascale, acesta adresează îndemnul la aducerea bucuriei, "prin cuvânt și faptă bună, (...) în casele celor orfani, bolnavi, bătrâni, săraci, îndoliați și singuri, astfel încât ei să simtă că iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit și înviat pentru mântuirea lumii este izvor de lumină, de pace și de bucurie", dar și la purtarea "în rugăciune și în iubire frățească" a românilor "care se află printre străini, departe de Patrie".

Cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului, patriarhul urează tuturor pace și bucurie, sănătate și mântuire, adresând salutul pascal ''Hristos a înviat!''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.