Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patapievici iese la rampă în scandalul momentului. Avertisment ŞOC al filozofului: 'Politica e făcută de oameni cu DEDESUBTURI...'

patapievici

„Politica e făcută de oameni cu dedesubturi, oameni care mai degrabă decât să se asocieze, se înhăitează”. E un avertisment lansat de filozoful Horia-Roman Patapievici într-un interviu acordat Digi24, în care face o radiografie a societăţii româneşti. Avertismentul e urmat şi de un sfat: „Lucrurile nu se fac prin apariţia omului care să ne salveze sau a partidului care să ne scoată din mocirlă. Schimbarea trebuie să vină de la noi, prin atitudine civică, zi de zi”.

Citeşte şi: Un NOU dosar pentru judecătoarea care a retrocedat ILEGAL un sat întreg: Ce ACUZAŢII îi aduc procurorii DNA

"Dacă ai o atitudine civică, nu e obligatoriu să faci politică. După aceea s-a spus că intelectualii nu sunt în politică. Intelectualii au fost eliminați din politică. Politica e făcută de oameni cu dedesubturi, oameni care mai degrabă decât să se asocieze, se înhăitează. E un model de promovare politică care e bazat pe solidaritatea în rău, solidaritatea în activități vicioase și nu solidaritatea în bine. De-aia aveți atât de puțini intelectuali sau oameni de valoare. Îl aveți pe Mihai Șora în piață. Vă așteptați ca Mihai Șora să facă politică?! Nu! Dar ce ne așteptăm este că exemplul lui să rușineze pe cei care nu sunt în regulă, or nu-i rușinează deloc. Pe ei nu-i rușinează nimic.", a declarat Horia Roman Patapievici.

Filozoful susţine însă că există şi soluţii: atitudinea civică de zi cu zi.

"Prin asociativitate, prin luciditate, prin vot. Prin atitudine civică de zi cu zi. Atitudinea civică de zi cu zi, dacă ești șofer, este să nu încalci reguli elementare: să nu treci pe linia de tramvai, să nu claxonezi ca dementul. Să ai respect față de colegii tăi de trafic. Lucrurile nu se fac prin apariția omului care să ne salveze sau a partidului care să ne scoată din mocirl[. Nu! Noi, noi, noi. Fiecare dintre noi. Uitați-vă ce fac oamenii de la Sibiu cu #vavedem. Radu Vancu, oamenii de acolo. Admirabil! Dar e o atitudine de criză. Pentru că acum este o criză și oamenii sunt în stradă.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ – Lovitură GREA: Procurorii cer ANI GREI de ÎNCHISOARE pentru Victor Ponta şi Dan Şova

Dar atunci când nu este criză, trebuie să se manifeste acest spirit: între a încalca legea, a o nesocoti și a o respecta trebuie să alegi întotdeauna respectarea ei. Și am dat exemplul șoferilor pentru că toți suntem șoferi. Și ne comportăm ca niște canibali față de colegii noștri șoferi în trafic. Mergem la impact, la izbeală, la trosneală. E îngrozitor! De aici trebuie să înceapă lucrurile.
Așa cum se spunea că națiunea este un plebiscit de fiecare zi, să știți că o națiune sănătoasă este cel puțin un act civic al tuturor oamenilor în fiecare zi.", a completat Patapievici.

Patapievici are cuvinte dure şi pentru europarlamentarii români, despre care spune că au atitudine duplicitară.

"Noi avem o atitudine duplicitară. Când europarlamentarii sunt la Bruxelles sau când demnitarii se duc acolo, ei au atitudinea iresponsabilă a celui care dă din cap, aprobă, promite orice și știe bine că n-o să facă ce spune că va face. Când vine în țară, reia discursul standard care este al celui care e decis să facă răul, ca să îi meargă lui mai bine deasupra tuturor. E o atitudine duplicitară care se reflectă în totul. Unul e discursul față de Europa, altul este discursul în țară.", conchide filozoful.

Citeşte şi: Firea răspunde DUR criticilor, după închiderea şcolilor:'Şcoala e pentru EDUCAŢIE, nu pentru SUPRAVEGHERE'. Ce SOLUŢII propune Primarul Capitalei .


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.