Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plenul Senatului a introdus termen de 3 ani pentru contestarea paternităţii

Freepik.com
familie copii protectia minorilor

Proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului de procedură civilă (Cpc) a fost adoptat, cu amendamente, marţi, de plenul Senatului, astfel că paternitatea stabilită pe cale judecătorească poate fi contestată de tatăl din afara căsătoriei sau de copil, în termen de 3 ani, de la data intrării în vigoare a legii, dacă există noi probe bazate pe procedee tehnico-ştiinţifice care nu erau disponibile la data soluţionării cauzei. Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Au fost înregistrate 120 de voturi "pentru" şi o abţinere.

"Paternitatea stabilită pe cale judecătorească poate fi contestată de tatăl din afara căsătoriei sau de copil, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dacă după rămânerea definitivă a hotărârii prin care a fost stabilită paternitatea au fost obţinute probe noi prin procedee tehnico-ştiinţifice care nu erau disponibile la data soluţionării cauzei. În cazul de admitere a acţiunii, prima hotărâre îşi pierde efectele de la data rămânerii definitive a celei de a doua hotărâri", potrivit amendamentului Comisiei juridice, însuşit de plenul Senatului.

Proiectul de lege al Guvernului propune instituirea unor soluţii de reglementare în materia contestaţiei privind tergiversarea procesului, stabilind că judecarea contestaţiei are loc în camera de consiliu, cu citarea părţilor.

Pentru asigurarea celerităţii procedurii, proiectul prevede că, atunci când este posibil, dosarul cauzei se trimite instanţei ierarhic superioare în format electronic.

"Contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare care o soluţionează în complet format din trei judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de cinci judecători. Când procesul se judecă în completul de cinci judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de cinci judecători", prevede articolul 525 din Cpc amendat în Comisia juridică şi adoptat de plen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.