Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patimile lui Cioloș din telenovela „BOR: Ne dați ori nu ne dați?”

CiolosVictoria

S-a schimbat modificarea! Așa ar putea fi rezumată povestea banilor pentru biserici din bugetul pentru 2016. Prim-ministrul Dacian Cioloș s-a răzgândit din nou și a ajuns la concluzia că, totuși, Executivul nu are de unde da bani pentru construcția de biserici.

„Nu ştiu dacă bugetul de stat, şi mai ales în condiţiile bugetare foarte dificile pe care le avem, mai e cazul acum să alocăm aceste bugete. Cel puţin, în momentul de faţă, aşa cum stă bugetul, nu ne-am putut permite alocări”, a spus Cioloș într-o conferință de presă.

Premierul a explicat și motivele pentru care nu mai sunt bani pentru biserici: pe de o parte pentru s-au dat bani pentru măririle salariale ale clericilor, iar pe de alta șeful Guvernului consideră că nu doar bugetul de stat trebuie să finanțeze construcția de noi lăcașuri de cult, ci ar trebui ca enoriașii și autoritățile locale să contribuie de asemenea.

„Lăcaşurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte şi cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact şi pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investiţiile care se fac în lăcaşuri de cult nu sunt importante, dar cred că aici e importantă implicarea enoriaşilor, a credincioşilor şi a autorităţilor locale”, a spus Cioloș, precizând că a simțit „o tensiune foarte mare în societate” legată de această temă.

Telenovela „Cioloș-BOR” a avut 3 episoade care au înregistrat audiențe importante. Primul dintre acestea a fost oferit publicului sâmbătă, 5 decembrie, când presa a scris că, potrivit proiectului de buget pe 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente. Patriarhul Daniel s-a ținut tare și a declarat, în aceeași zi, că BOR este de acord chiar să îi fie impozitate veniturile, dacă și numai dacă statul îi înapoiază toate proprietățile confiscate de către comuniști.

Subiectul s-a inflamat rapid, generând dezbateri cu argumente de ambele părți. O zi mai târziu, de Sfântul Nicolae, premierul a fost lovit de generozitate:  l-a sunat pe șeful BOR și l-a l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, „în funcţie de posibilităţi”, pentru lăcaşele de cult în construcţie.

Răzgândirea șefului Executivului nu a fost privită cu ochi buni de opinia publică, ci mai degrabă ca o cedare în fața unei instituții care câștigă mult, dar nu plătește impozit deloc. Peste noapte, Cioloș s-a transformat din eroul celor care nu erau de acord ca Biserica să primească bani de la bugetul de stat la care nu contribuie, într-un om slab, incapabil de a-și asuma decizii care pe de o parte îi pot aduce mari critici din rândul credincioșilor, iar pe de alta îi pot aduce puncte importante la capitolul „imagine”. Curajosul Cioloș a devenit subit, în percepția publică, un personaj care fuge de responsabilitate.

Și cum două întoarceri la 180 de grade te aduc întotdeauna exact în punctul din care ai plecat, astăzi premierul a mai făcut o piruetă menită să-i spele „păcatele” din ultimele zile: a anunțat că totuși Guvernul n-are bani de dat la biserici. Rămâne de văzut dacă premierul va rămâne în aceeași poziție sau se va răzgândi odată cu prima rectificare bugetară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.