Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PATRES apreciază efortul AFM pentru deblocarea Programului Casa Verde, însă proiectele pot fi aplicate cu greu în timpul situaţiei de urgenţă

patres.org
patres

Producătorii de energie din surse regenerabile din România solicită autorităţilor din domeniu ca depunerea documentaţiei pentru obţinerea avizului tehnic de racordare (ATR) să se realizeze online, iar termenul de obţinere şi depunere al acestuia să fie prelungit, ca şi termenul de finalizare a construcţiei, în condiţiile în care proiectele Programului Casa Verde - Panouri Fotovoltaice pot fi puse în aplicare cu mare dificultate în contextul situaţiei de urgenţă.

"PATRES apreciază efortul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) pentru deblocarea Programului Casa Verde - Panouri Fotovoltaice, însă proiectele pot fi puse în aplicare de către beneficiari cu mare dificultate în contextul situaţiei de urgenţă! Ne confruntăm cu următoarea situaţie şi cerem modificarea reglementărilor: după publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce ţin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuie respectate. Astfel, în contextul dat, când autorităţile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite şi să ridice ATR de la operatorii de distribuţie. Persoanele fizice trebuie să depună personal documentaţia pentru ATR, având posibilitatea să delege pe altcineva doar prin procură notarială, care implică aceeaşi prezenţă fizică. Totodată, pentru a putea elabora cererile de ATR şi a defini soluţia tehnică, proiectanţii vor trebui să se deplaseze la domiciliul beneficiarului. Toate acestea nu sunt posibil de realizat în actuala Situaţie de urgenţă!", susţine Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Citește și: Radu Tudor recționează după declarațiile președintelui: Bunicii noştri au stat în tranșee ani de zile

Organizaţia aminteşte că a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca depunerea documentaţiei pentru ATR să se realizeze online. De asemenea, PATRES propune prelungirea termenului de obţinere şi depunere a ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum şi prelungirea termenului de finalizare a construcţiei de la 8 luni la 12 luni.

Totodată, PATRES îşi exprimă şi îngrijorarea faţă de posibilitatea apariţiei de mari probleme în aprovizionarea cu module şi invertoare în următoarea perioadă, pe fondul închiderii temporare a fabricilor.

Citește și: VIDEO: Mărturia înfiorătoare a unui medic: ‘Ni s-a spus ca persoanele de peste 65 de ani trebuie lăsate să moară’

"În adresele transmise la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ANRE şi AFM, PATRES propune prelungirea termenului de obţinere şi depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum şi prelungirea termenului de finalizare a construcţiei de la 8 luni la 12 luni. Este cât se poate de evident că trebuie să aşteptăm cu toţii să depăşim cu bine această situaţie de criză şi să continuăm ulterior să punem în aplicare Programul Casa Verde - Panouri Fotovoltaice. Se impune, aşadar, şi aceasta este solicitarea PATRES, modificarea de urgenţă a Ordinului Ministrului Mediului nr. 1287/2018. Totodată, Organizaţia noastră propune modificarea de urgenţă a Ordinului ANRE nr. 59/2013 (cu modificările şi completările din Ordinele ANRE nr. 63/2014, 111/2018 şi 15/2019) pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, în sensul că persoanele fizice care depun documentaţia pentru ATR să poată delega o terţă parte doar prin declaraţie simplă, nu neapărat notarială. Iar depunerea documentelor la operatorul de distribuţie să se poată realiza online, prin intermediul e-mailului", se menţionează în comunicatul PATRES.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.