Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel a explicat IMPORTANȚA Sfântului Andrei pentru poporul român: 'Biserica noastră a început să scoată în evidenţă importanţa lucrării sale'

Basilica.ro
Patriarhul Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României şi părintele spiritual al românilor.  Patriarhul, care a participat luni la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, a explicat că Sfântul Andrei rămâne apostolul cel mai apropiat de români, pentru că le-a creştinat strămoşii, stând o vreme îndelungată pe teritoriul ţării noastre, relatează Agerpres.

"Această zi este deosebită pentru viaţa poporului român, deoarece Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat este ocrotitorul României şi părintele spiritual al românilor", a afirmat PF Daniel, în predica rostită cu acest prilej, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Întâistătătorul BOR a evocat traseul misionar al sfântului, care "a fost rânduit să propovăduiască Evanghelia în zona malului Mării Negre, în Sciţia şi apoi în Macedonia şi în Grecia, ajungând până la Peloponez, unde a fost martirizat în orăşelul Patra, sau Patras, lângă Corint".

Citește și: Dan Petrescu, primele explicații despre plecarea de la CFR Cluj: 'Nici nu am fost demis, nici nu mi-am dat demisia'

Înaltul ierarh ortodox a arătat că lucrarea misionar-apostolică în Sciţia este menţionată în scrierile Sfântului Ipolit, episcopul martir al Romei, dar şi în operele lui Origene şi Eusebiu de Cezareea, scriitori bisericeşti din secolele III-IV.

"De aceea, în mod deosebit, Biserica noastră a început să scoată în evidenţă importanţa lucrării sale apostolice, misionare, pe teritoriul ţării noastre. În acest scop, s-au întreprins mai multe demersuri, care au culminat, la iniţiativa Patriarhiei Române, cu stabilirea sărbătorii sfântului ca al doilea hram al Catedralei Naţionale, cel principal fiind Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor", a subliniat PF Părinte Daniel.

Patriarhul i-a felicitat pe cei peste 700.000 de români care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sau Andreea şi derivate ale acestora.

"Ne rugăm Mântuitorul Iisus Hristos ca, pentru mijlocirile Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României, şi ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, şi pentru rugăciunile tuturor sfinţilor, să ne ajute să ne întărim în dreapta credinţă ortodoxă apostolică şi să transmitem cu râvnă apostolică mai departe această credinţă generaţiilor prezente şi viitoare", a încheiat Patriarhul Daniel.

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc luni, în condiţii sanitare stricte, impuse de pandemia de coronavirus, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor.

Citește și: Ben Oni Ardelean a fost CONFIRMAT cu Covid-19 și este internat la spital: 'M-am protejat, însă inevitabilul s-a produs!'

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei, iar din 1997 sfântul a fost proclamat Ocrotitorul României. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională.

Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.