Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel: E necesară o explicare și o aprofundare a semnificației sfintelor icoane

Inquam Photos / Octav Ganea
Patriarhul Daniel Florii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, susține că este necesară o explicare și o aprofundare a semnificației sfintelor icoane în viața și misiunea Bisericii, în contextul actual, în care icoanele și simbolurile religioase sunt contestate, încercându-se eliminarea lor din spațiul public.

Mesajul a fost transmis cu ocazia Congresului Internațional de Teologie "Criterii de recunoaștere și evaluare a picturii bizantine (icoană și frescă)", desfășurat la Palatul Patriarhiei. "În cadrul Patriarhiei Române se acordă o importanță deosebită patrimoniului religios, în general, și picturii bisericești, în special. Pictura multor biserici și mănăstiri a fost restaurată sau se află în proces de restaurare, fiind înființate și numeroase muzee de artă bisericească, în cadrul comunităților monahale. În același timp, prin educația religioasă din școlile publice, din seminariile teologice — în cadrul cărora există și specializarea Patrimoniu cultural — și din facultățile de teologie ortodoxă — care au și specializarea Artă Sacră — se acordă o cinstire deosebită sfintelor icoane și sunt formați viitorii pictori și restauratori de lăcașuri sfinte", a spus patriarhul, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, "icoanele și pictura Bisericii sunt veșmântul vizual al spațiului liturgic, sunt parte a vieții liturgice, iar acele icoane care se află în afara lăcașelor de cult, în case, în școli sau alte instituții, prelungesc prezența harică a lui Hristos din Biserică în lume și stabilesc o legătură tainică între 'Casa Domnului' și casa omului". "Zugravii de icoane și de fresce trebuie să fie persoane capabile să transmită, prin lucrarea lor duhovnicească și artistică, această taină a luminii, păcii și bucuriei pascale a lui Hristos. Pictorii bisericești nu sunt simpli artiști sau meșteșugari, cunoscători ai unor tehnici artistice, înzestrați cu mai mult sau mai puțin talent. Ei sunt mai mult decât simpli ilustratori ai unor istorii, evenimente ori vieți de sfinți, și anume ei sunt vestitori ai luminii, păcii și bucuriei sau ai slavei Împărăției Cerurilor. (...) Din acest motiv, Biserica se îngrijește cu responsabilitate de formarea, promovarea și confirmarea iconarilor și pictorilor bisericești, ca misionari ai dreptei credințe și ai frumuseții netrecătoare", a spus înaltul ierarh.

Congresul Internațional de Teologie "Criterii de recunoaștere și evaluare a picturii bizantine (icoană și frescă)" este organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educațional, Sectorul Cultură și Patrimoniu religios — Comisia de Pictură Bisericească și Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte. Evenimentul are loc în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești. Congresul este organizat în perioada 20 — 24 mai și reunește reprezentanți ai instituțiilor de stat, preoți, profesori, specialiști în artă sacră din România și din străinătate, alături de pictori bisericești și restauratori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.