Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel: Maica Domnului este icoana vie a Bisericii

Inquam Photos / Octav Ganea
Patriarhul Daniel Florii

Maica Domnului este icoana vie a Bisericii care trece pe oameni de la viața pământească trecătoare la viața cerească netrecătoare, a afirmat marți Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Omilia din ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, conform Agerpres.

El a explicat că sărbătoarea ne arată taina vieții noastre pe pământ ca pregătire pentru trecerea la viața veșnică. "Această mutare a ei la Ceruri după ce a trecut prin moarte este o mare taină, deoarece în această mutare care a avut loc la puțin timp după moartea ei, se arată cât de mult Hristos Domnul o prețuiește pe Maica Sa. Această mutare a ei nu este numită Înviere, pentru că ea nu s-a arătat pe pământ cu trupul înviat ca să fie văzută de oameni cum S-a arătat Hristos. Nu se numește nici Înălțare, pentru că nu s-a înălțat la Ceruri cu propriile puteri, ci se numește mutare", a precizat Întâistătătorul BOR, în Paraclisul Sf. M. Mc. Gheorghe din Reședința Patriarhală, potrivit basilica.ro.

Patriarhul a arătat că rugăciunea îndreptată către Maica Domnului ajută pe fiecare credincios în parte, deoarece este cea mai apropiată ființă umană de Sfânta Treime. "Ea este rugătoare pentru noi în toată viața noastră și mijlocește pentru oameni mai ales când ei se află în situații grele. Maica Domnului este chemată în toate rugăciunile Bisericii. Nu există rugăciuni ale Bisericii Ortodoxe fără chemarea în ajutor a Maicii Domnului. Maica Domnului este cinstită în cultul ortodox imediat după Sfânta Treime. Este cea mai apropiată ființă umană de Sfânta Treime pentru că Unul din Sfânta Treime, Hristos Domnul, S-a zămislit și S-a născut din ea", a adăugat Patriarhul Daniel.

El a mulțumit Maicii Domnului pentru ajutorul oferit poporului român pe parcursul istoriei. "În această zi de pomenire deosebită a Maicii Domnului, care a devenit în România la cererea Bisericii noastre și cu aprobarea autorităților de stat sărbătoare legală, aducem mulțumiri și laudă Maicii Domnului pentru tot ajutorul pe care l-a dăruit poporului român de la nașterea lui în istorie ca popor român creștinat printr-un botez lent și profund ca să poată birui ispitele, valurile popoarelor migratoare, necazurile și suferințele istoriei. Maica Domnului iubește țara noastră pentru că este plină de Biserici și mănăstiri", a spus Patriarhul Daniel.

Potrivit patriarhului, Fecioara Maria este ocrotitoarea familiilor, printre cei aflați în grija Născătoarei de Dumnezeu aflându-se și fecioarele, tinerii, monahii, ierarhii, văduvele, săracii și orfanii. "Ea este mamă care a născut și a crescut pe Pruncul Iisus și cunoaște nevoile tuturor familiilor. A cunoscut durerea cea mai mare când a văzut ca mamă cum este răstignit pe cruce Fiul ei Iisus Hristos. Ea este o mamă a suferințelor, a durerilor. De aceea, ea înțelege și simte orice suferință și orice durere din familie, orice suferință a părinților care cresc copii și îi îngrijesc, precum simte și bucuriile celor care primesc ajutorul lui Dumnezeu", a mai spus Patriarhul Daniel, citat de basilica.ro.

Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a trăit mai mulți ani după înălțarea la cer a Fiului său și a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va trece din lumea aceasta la viața veșnică. Deși Apostolii erau răspândiți în lume pentru a propovădui Evanghelia la toate neamurile, au fost prezenți la eveniment, aduși prin puterea lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară înștiințându-i asupra a ceea ce avea să se petreacă.

După ce și-a luat rămas bun de la toți cei de față — notează Sfântul Ioan Damaschin — a urmat momentul în care Domnul Însuși S-a coborât spre a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt (moment ce cunoaște o bogată reprezentare iconografică în Biserica Ortodoxă). Atunci, ea a rostit: "Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu". Acestea zicând, și-a dat duhul, ca și când ar fi căzut în somn. Era o adormire, nu o moarte, adică fără durerile morții, de unde și denumirea sărbătorii.

Apostolii au luat apoi patul mortuar cu trupul Maicii Domnului, purtându-l spre mormânt. Tradiția mai notează că mulțime mare de oameni se adunase acolo, uimită de chipul adormirii ei și de venirea apostolilor. Cortegiul s-a îndreptat spre Ghetsimani unde i se pregătise un mormânt nou de piatră. Aici, tradiția cunoaște două versiuni: după una, trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești; după cealaltă, trupul Maicii Domnului a fost răpit la cer chiar din mâinile Sfinților Apostolilor Petru și Pavel în momentul în care se pregăteau să-l pună în mormânt, în mâinile lor rămânând doar pânza în care era înfășurat. Diferențele se pot datora și faptului că în scurt timp a urmat o lungă perioadă de cumplită prigoană împotriva Bisericii, acest fapt neîngăduind o cercetare mai minuțioasă asupra evenimentelor și a datelor.

Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.