DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Patriarhul Daniel: Pomenirea eroilor români la sfintele slujbe ale Bisericii, semn de recunoaștere

Inquam Photos / Octav Ganea
Patriarhul Daniel Florii

Pomenirea eroilor români la sfintele slujbe ale Bisericii este expresia cea mai profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă față de aceștia și semnul recunoașterii demnității lor și al respectului pentru ei, a afirmat patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Adunarea festivă a Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria", desfășurată la Palatul Cercului Militar Național.

"De altfel, cultul eroilor, adică pomenirea din neam în neam a celor care s-au jertfit pentru apărarea poporului și a patriei, este o adevărată cultură a sufletului românesc care crede, simte și mărturisește că iubirea este mai tare decât moartea. Mulțimea eroilor români ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este prețul jertfei lor și cât de necesară este lucrarea de vindecare și înnoire a umanității, rănită de ură și violență, de lăcomie și nedreptate, de egoism și indiferență, precum și de multe alte forme ale morții fizice și spirituale", consideră patriarhul, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

El cheamă la păstrarea credinței în nemurirea sufletului și învierea trupului, ca mod de cinstire a memoriei eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român. "În acest sens, suntem chemați să păstrăm și să cultivăm darul credinței în nemurirea sufletului și învierea trupului, ca temelie a rugăciunilor de pomenire și cinstire a eroilor și a luptătorilor pentru dreptate, libertate și unitate națională. Numai astfel vom cinsti cum se cuvine memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român", a mai spus patriarhul Daniel.

Pomenirea eroilor neamului românesc în ziua Praznicului Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a fost instituită încă de la începutul secolului trecut, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea sa din 25 mai 1920, a pus în aplicare Decretul — Lege nr. 1693 din 4 mai 1920, prin care primul Parlament al României Mari și Regele Ferdinand stabileau în mod expres acest fapt.

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din acel an a fost consfințită de alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. De asemenea, începând cu anul 2003, prin Legea 379 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

Slujitorii sfintelor altare ale BOR se roagă la fiecare Sfântă Liturghie pentru toți "eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.