DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Patriarhul Daniel: 'Sfântul Nicolae - prietenul copiilor, un om al faptelor bune făcute cu discreţie'

Basilica.ro
Patriarhul Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, afirmă că Sfântul Nicolae este "un om al faptelor bune făcute cu discreţie", dar mai ales este un "prieten al copiilor", anunță AGERPRES.

"Sfântul Nicolae este ajutător al orfanilor, al bolnavilor, al oamenilor aflaţi în dificultăţi, dar mai ales este prieten al copiilor. (...) De fapt, Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care trimite pe unicul Său Fiu în lume pentru mântuirea lumii şi această bunătate milostivă a lui Dumnezeu Tatăl este personificată de Moş Crăciun. Cu alte cuvinte, Moş Nicolae este un fel de înaintermergător al lui Moş Crăciun şi el este perceput de copii ca un sfânt milostiv, dăruitor, un prieten discret. Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie", a afirmat PF Daniel, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Potrivit Patriarhului, Sfântul Nicolae a devenit în istorie "simbolul generozităţii", al unei civilizaţii care pune accent în primul rând pe "bunătatea sufletului".

"El nu a fost un mare teolog, dar teologia sa este o teologie a iubirii milostive arătate prin fapte bune, imediate, concrete", a subliniat Patriarhul, care a slujit de Sfântul Nicolae la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale.

Vasile Astărăstoae: Nu cred în altruismul și spiritul filantropic al marilor companii farmaceutice!/ Detalii despre vaccinuri experimentate pe subiecți umani

Părintele Patriarh a mai arătat că sfântul cinstit în 6 decembrie a devenit popular în Răsărit, dar şi în Apus.

"În anul 1087, pentru a nu fi capturate şi profanate de musulmani, sfintele sale moaşte au fost mutate de la Mira Lichiei la Bari, în Italia, unde se află şi astăzi în biserica Sfântul Nicolae", a spus PF Daniel.

Patriarhul a amintit că la biserica Sfântul Gheorghe - Nou din Bucureşti se află un fragment din mâna Sfântului Nicolae, cel mai popular sfânt din Bucureşti, care a ajuns acolo prin dărnicia domnitorului Mihai Viteazul.

"În Bucureşti se află aproape 30 de biserici care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, o sfântă foarte milostivă şi ea, dar numărul bisericilor dedicate Sfântului Nicolae sau puse sub ocrotirea sa, fie primul, al doilea sau al treilea hram, este mai mare. Numai în oraşul Bucureşti, fără împrejurimi, se află 44 de biserici puse sub ocrotirea sfântului Nicolae. Acest lucru se explică prin faptul că bucureştenii au înţeles că esenţa vieţii creştine este bunătatea inimii, iubirea smerită şi milostivă sau iubirea darnică. Oraşul Bucuriei, cum s-a numit în secolele trecute, în limba greacă, oraşul Bucureşti, este un oraş al bucuriei în măsura în care rămâne un oraş al milosteniei, al binefacerii, al iubirii milostive", a subliniat Patriarhul.

Înaltul ierarh ortodox a îndemnat "să ne rugăm Sfântului Nicolae să ne ajute să fim şi noi milostivi" şi i-a felicitat pe cei peste 800.000 de români care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae.

"Le dorim ani mulţi cu sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu şi multă bucurie, spre săvârşirea faptelor bune şi spre dobândirea mântuirii", a mai spus Patriarhul Daniel.

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.