Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Ierusalimului: Sfânta Lumină este o reflecție a luminii din inima fiecărui om

https://basilica.ro/
patriarh teofil

Într-un interviu oferit publicației L’Osservatore Romano, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a vorbit despre „Lumina care luminează lumea”: Sfânta Lumină care coboară la Sfântul Mormânt de Paști este un dar al Bisericii Ortodoxe pentru întreaga lume, spune Patriarhul Ierusalimului.

„Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini își are originile în primii ani ai Bisericii, când încă se dezvoltau practicile liturgice. Este una dintre cele mai vechi experiențe din tradiția Bisericii Ierusalimului”, a afirmat Preafericirea Sa.

Patriarhul a calificat coborârea Sfintei Lumini în Biserica Învierii Domnului din Ierusalim drept „o pregustare a Învierii”.

„Este experimentarea Luminii Necreate care strălucește din Sfântul Mormânt și care este simbolizată de aprinderea candelelor care răspândesc lumina nu numai în această biserică, ci în întreaga lume”, a spus Patriarhul Ierusalimului.

Sfânta Lumină, mărturie a Învierii Domnului

„Mărturia Sfintei Lumini a continuat chiar și în perioadele în care Biserica din Ierusalim s-a confruntat cu persecuții sau dificultăți”, a adăugat el.

Astfel, „Sfânta Lumină este un semn puternic al continuității credinței Bisericii în Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”, a explicat Patriarhul Teofil.

„Din același loc din care iese Sfânta Lumină în fiecare an a răsărit și Domnul Însuși după îngroparea de trei zile, pentru a afirma că moartea a fost nimicită pentru totdeauna și că noua viață și învierea sunt la dispoziția tuturor”, a subliniat întâistătătorul Bisericii din Ierusalim.

„Flacăra vie mărturisește că viu este Domnul, «Părintele luminilor» (Iacov 1, 17). Hristos Însuși a spus: «Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții».” (Ioan 8, 12)

Omul ca părtaș la „taina vieții divine”

„Sfânta Lumină ne amintește de taina vieții divine a lui Dumnezeu și de propria noastră existență umană: gândul lui Dumnezeu pentru noi este să devenim «părtași dumnezeieștii firi» (2 Petru 1, 4), a afirmat patriarhul.

„Viața însăși este o taină uriașă și sfântă, iar această viață a fost dată familiei umane la Creație”, a adăugat el.

Lumina care unește lumea

Părintele Patriarh Teofil a mai subliniat un aspect al Sfintei Lumini de Paști de la Ierusalim. El a spus că aceasta unește oameni, indiferent de confesiunea creștină sau religia lor.

„Sfânta Lumină se oferă cu generozitate tuturor, astfel încât toți cei care vor să o primească să poată cunoaște iluminarea adusă de Lumina Necreată în inimă și minte. Sfânta Lumină este o reflecție a luminii din inima fiecărui om care Îl caută pe Dumnezeu, astfel că nu este de mirare că ea continuă să atragă și să inspire numeroși oameni.” „Sfânta Lumină nu este doar pentru ortodocși, ci este un dar al Bisericii Ortodoxe pentru lumea care, aflată în mari greutăți și în confuzie, tânjește să primească «Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul»” (Ioan 1, 9), conform basilica.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.