Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Șoigu: 'Am distrus un sistem american Patriot la Kiev'

Agerpres.ro
sistem de apărare antirachetă Patriot

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marți că forțele armate ruse au distrus la Kiev un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT, conform Ria Novosti.

  • ”În ultimele zile, au fost distruse importante depozite cu arme occidentale în Hmelnițki, Ternopil și Mikolaiv şi un sistem de rachete antiaeriene american PATRIOT, la Kiev”, a precizat Şoigu.

El a adăugat că forțele ruse au interceptat 29 de rachete Storm Shadow luna aceasta.

Șoigu a mai spus că țările occidentale își intensifică aprovizionarea cu echipamente și arme către Ucraina înainte de ceea ce el a spus că va fi o „ofensivă la scară largă”, adăugând că Rusia monitorizează rutele acestor aprovizionare și le va lovi dacă le detectează.

Rusia se laudă cu rachetele Kinjal

content-image

La jumătatea lunii mai, Rusia a transmis că o rachetă hipersonică rusă ar fi distrus un sistem american de apărare antirachetă Patriot într-un atac aerian asupra Kievului. Doi responsabili americani au declarat ulterior că un sistem Patriot, aflat în dotarea armatei ucrainene, a fost probabil avariat, dar se pare că nu a fost distrus.

Ucraina a spus că nu este nimic adevărat și că este „imposibil” ca o rachetă Kinjal să distrugă un sistem Patriot: „Tot ceea ce spun ei acolo poate să rămână în arhivele lor de propagandă". Potrivit Rusiei, rachetele Kinjal pot dezvolta o viteza de până la 10 ori mai mare decât viteza sunetului şi sunt capabile să depăşească orice sistem de apărare antirachetă

Sistemul Patriot face parte dintr-un ansamblu de unităţi sofisticate de apărare antiaeriană furnizate de Occident pentru a ajuta Ucraina să respingă loviturile aeriene ruseşti.

Este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale SUA, inclusiv împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră şi rachetelor balistice, şi cuprinde de obicei lansatoare, precum şi radare şi alte vehicule de sprijin.

Ce este sistemul de apărare antiaeriană Patriot

content-image

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer construit de Raytheon Technologies Corp. şi considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudită, Kuweit şi Israel, iar mai târziu a fost folosit în timpul invaziei americane în Irak în 2003.

Este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o staţie de control, un generator de energie, staţii de lansare şi alte vehicule de sprijin.

Sistemul are capacităţi diferite în funcţie de tipul de interceptor utilizat.

Interceptorul PAC-2 foloseşte un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce racheta PAC-3, mai nouă, foloseşte tehnologia "hit-to-kill" mai avansată.

Radarul sistemului are o rază de acţiune de peste 150 km, a declarat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2015.

Cât costă sistemul Patriot

O singură baterie Patriot recent produsă costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.

Raytheon a construit peste 240 de sisteme Patriot, care sunt utilizate în prezent de 18 ţări, inclusiv de Statele Unite. Sistemul a fost foarte solicitat în Orientul Mijlociu din cauza ameninţării pe care o reprezintă Iranul pentru regiune.

Potrivit Raytheon, sistemul a interceptat mai mult de 150 de rachete balistice în luptă începând din 2015.

Cum ar putea ajuta Ucraina

content-image

Ucraina a declarat că are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete şi drone din partea forţelor ruseşti.

Până în prezent, Statele Unite au furnizat Ucrainei o serie de sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems - NASAMS).

În timp ce sistemul Patriot este conceput pentru a intercepta ameninţări precum avioane şi rachete balistice, acesta poate, de asemenea, să doboare dronele "kamikaze" pe care Rusia le-a trimis frecvent pentru a lovi infrastructura critică ucraineană. Dar ar fi o modalitate extrem de costisitoare de a distruge drone care costă doar mii de dolari.

Oficiali şi experţi au declarat că, deşi este posibil ca sistemul Patriot să salveze vieţi în faţa rachetelor ce ar fi lansate, probabil că nu va schimba traiectoria conflictului vechi de aproape 10 luni, deoarece este un sistem defensiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.